eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kínaiak kémkedtek a német űrközpontban?

A berlini hatóságokat erősen nyugtalanítja, hogy kémkedési céllal behatolás történt a német űrkutatási központ számítógép rendszerébe. A Spiegel című hírmagazin értesülése szerint több jel is arra vall, hogy kínaiak igyekeznek kikémlelni az űrkutatóközpont adatait. A központ a számító-gépekbe irányuló külső behatolás megakadályozására létesített állami hivatal gyors beavatkozását kérte.

A német űrkutatási központ szóvivője csupán az intézmény számítógép rendszerébe történt külső behatolást volt hajlandó megerősíteni, de a kémkedési kísérlet jelentőséget jól példázza, hogy az ország védelmét szolgáló, tehát különleges feladatok végrehajtására létesített intézményt és nem csupán a házi komputer-szakértőket hívták segítségül.

A Köln közelében működő központ egyebek között együttműködött a Galileo távközlési szatelliták kifejlesztésében, amelyeket az orosz Szojuz rakéták segítségével helyeztek föld körüli pályára.

A Spiegel a számítógépekbe irányuló külső behatolás megakadályozására létesített állam védelmi hivatalt idézve azt jelentette, hogy számos jel alapján Kína próbálta kikémlelni a német űrkutatóközpont bizalmas adatait.

Az ügy pikantériája, hogy a pekingi kormány az űrkutatás terén néhány évvel ezelőtt éppen Németországgal kötötte meg az első tudományos együttműködési szerződést. Ennek keretében 2011-ben a kínai és a német szakértök együtt követték a "Senzsu 8-as" kínai űrhajót föld körüli pályáján.

A Spiegel utalt arra is, hogy Berlinben megütközést és aggodalmat keltett a behatolási kísérlet a német űrkutatási központ számítógép-rendszerébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×