eur:
386.61
usd:
358.43
bux:
69187.94
2024. május 14. kedd Bonifác

Hazavágyódnak az ukrajnai németek

Az Ukrajnában élő német kisebbségen a válság kirobbanása óta félelem lett úrrá és egyre többen a kivándorlás gondolatát fontolgatják. A berlini kormány igyekszik megnyugtatni őket. Ennek érdekében Kijevbe látogatott a német törvényhozás nemzeti kisebbségek ügyében illetékes megbízottja és a helyszínen igyekszik első kézből tájékozódni a helyzetről.

A legutóbbi népszámlálás alkalmával Ukrajnában 33 ezren vallották magukat német nemzetiségűnek. Becslések szerint számuk azonban ennél jóval magasabb, de sokan ezt igyekeznek eltitkolni, mert a mai napig tartanak a gyalázkodó megjegyzésektől és a hátrányos megkülönböztetéstől.

Az Ukrajnai Németek Szövetsége élén álló Vlagyimír Leysle a berlini Die Welt című napilapnak nyilatkozva elmondta: nagy számban vélik úgy, hogy akik ma németnek vallják magukat, azok az egykori náci megszállók leszármazottai. Holott - fűzte hozzá Leysle - már a világháborút megelőző népszámlálás idején csaknem egy millió volt a jelenlegi Ukrajna területén élő német nemzetiségük száma. Õseik részben már a kijevi fejedelmek hívására a középkor végén települtek be, újabb hullámban pedig Nagy Katalin idején érkeztek.

A világháború után Sztálin jórészt a Szovjetunióban élő németeken torolta meg a nácik által elkövetett atrocitásokat és így hosszú időn át az életben maradottak, hacsak tehették, titkolták nemzetiségi hovatartozásukat.

Ukrajna függetlenné válása óta írott malaszt maradt az a törvény, amely kimondta a szovjet időkben hátrányosan megkülönböztetett népcsoportok jogainak helyreállítását. Így nem sikerült előre jutni a berlini és a kijevi kormány között erről a kérdésről folytatott tárgyalásokon sem.

A válság kirobbanása óta az ukrajnai németek sorsuk rosszabbodásától tartanak, ezért egyre többen a kivándorlás előkészületeit fontolgatják. Ügyüket Berlinben is felkarolták, ezért a hét elején Kijevbe utazott a német törvényhozás nemzeti kisebbségek ügyében illetékes megbízottja, és tárgyalást folytatott mind az ukrán kormány képviselőivel, mind pedig a helyi németek szövetségének vezetőjével.

Megérkezését követően hangsúlyozta: Berlinben elvárják az új kijevi kormánytól, hogy egyértelműen elkötelezi magát az Ukrajnában élő valamennyi nemzeti kisebbség jogainak maradéktalan betartása mellett. Hozzáfűzte azt is: ha az ukrán kormány tényleg közeledni kíván Európához, akkor egyértelmű intézkedésekkel oszlatja el a nemzeti kisebbségek jogos aggodalmait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kockázatos játékban kezdett Macron, meginoghat a pénzügyi világ is

Kockázatos játékban kezdett Macron, meginoghat a pénzügyi világ is

Emmanuel Macron francia elnök jelezte, hogy nyitott az Európai Unión belüli határokon átnyúló banki fúziók és felvásárlások erősítésére. Attól sem zárkózik el, hogy egy nagy francia bankot egy uniós rivális felvásároljon. Macron elképzelése szerint a mélyebb pénzügyi integráció és a gazdasági növekedés ösztönzése révén az EU egységesebb és erősebb gazdasági erővé válhat, amely képes felvenni a versenyt Kínával és az Egyesült Államokkal. A francia elnök ezzel leporolta a tőkepiaci unió tervét, amely egyelőre nagyon megosztja a tagállamokat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×