eur:
386.68
usd:
358.48
bux:
69263.09
2024. május 14. kedd Bonifác

Véghajrában a szlovák elnök-jelöltek

Finisel az elnökválasztási kampány Szlovákiában. A hétvégén két tévévitában is részt vett az államfőválasztás második fordulójába bejutott Robert Fico jelenlegi kormányfő és Andrej Kiska polgári jelölt.

A közrádió épületében csapott össze a március 15-i első fordulóban két legtöbb szavazatot begyűjtött jelölt a hétvégén. Az egyórás vitát egy időben sugározta a szlovák köztévé és rádió. Elsőként az ukrán helyzettel kapcsolatban kaptak kérdést a vitapartnerek. E téren mindketten egyetértettek abban, hogy a Krím félsziget annektálásával Oroszország nemzetközi jogot sértett.

Kölcsönös vádaskodásba Koszovó témájánál torkollt a vita. Robert Fico álláspontja szerint aki elismeri Koszovó függetlenségét, az egyben Szlovákia területi egységét veszélyezteti. Ellenfele erre azt felelte, hogy Szlovákián kívül csupán négy ország nem ismerte még el Koszovó létezését.

"Aki nem ismeri el, az nem érti, valójában mi is történik ott, és hogy jött létre az egész. Két összehasonlíthatatlan dolgot próbál meg összehasonlítani, mégpedig a magyar kisebbség helyzetét Szlovákiában és a koszovói helyzetet" - fogalmazott a polgári jelölt.

Andrej Kiska elutasította, hogy megválasztása esetén az ellenzék meghosszabbított kezévé válna. Kifejtette, mindig az emberek érdekében tárgyalna, és olyan megoldásokat keresne, amelyek a helyzet javulását segítik elő. Államfőjelöltként emellett a szlovák kormányfő szemére vetette, azért menekül az elnöki székbe, mert nem tudja teljesíteni a kormányprogramban tett ígéreteket.

"Kiska úr egyértelműen megmutatta, miként fog viselkedni, ha államfő lesz, és ez nagyon veszélyes Szlovákia számára" - reagált Robert Fico.

A szombati vita alapjában véve nem okozott igazán nagy meglepetést. Elemzők szerint Andrej Kiska több önbizalommal és határozottabban lépett fel, Robert Fico pedig kevésbé volt agresszív a múlt héten tartott sajtótájékoztatóihoz képest.

Vasárnap ismét farkasszemet nézett egymással a két államfőjelölt, ezúttal a TA3 hírtelevízió stúdiójában. Robert Fico ekkor már retorikát váltott, és többször kioktató hangnemben bírálta vitapartnerét. Kiskának leggyakrabban Szlovákia helyzetének negatív kiértékelését és vállalkozási módszereit rótta fel, utóbbit ismét a cégeire kiszabott büntetésekkel dokumentálta. Többször ellenfele szemére vetette, hogy politikai tapasztalatlansága az ország kárára válhat. Állandóan visszatérő témaként pedig azzal vádolta partnerét, hogy tagja a Szlovákiában nem elismert szcientológia egyháznak, s mindezt letagadta a közvélemény előtt.

Robert Fico egyébként a múlt héten azt ígérte, élő adásban hoz majd elő olyan dolgokat, amelyek egyértelműen bizonyítják, Andrej Kiska hazudott a választóinak. A szombati és vasárnapi tévéviták alatt erre nem került sor. Ugyanígy azt sem tudhatták meg a nézők, köztársasági elnökké választásuk esetén hogy kezelnék a kisebbségek problémáit a jelöltek. Ez a téma ugyanis még nem került szóba a kampány során.

Az államfőválasztás második fordulóját március 29-én, szombaton tartják, addig két további tévévitán vesz részt a két elnökjelölt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Két új hitelprogrammal támad az MFB

Két új hitelprogrammal támad az MFB

Az a forrás, amit az EU Magyarország számára biztosít, az újra és újra kihelyezhető a gazdasági szereplők számára. A közeljövőben újabb program érkezik, ami nagy hírt vert az elmúlt hetekben - jelentette ki Sipos-Tompa Levente. Az MFB elnök-vezérigazgatója Hitelezés 2024 konferenciánkon tartott előadásában az uniós források hitelezésbe való átültetéséről, az Otthonteremtési Hitelprogramról és a KKV Technológia Plusz Hitelprogramról is beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×