eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Folytatódik az erőszak Bangkok utcáin

Polgárháború felé sodródik a megosztott Thaiföld - a politikai erőszakban már 22 ember, köztük 4 gyermek halt meg. Bangkokban szinte naponta követnek el kézigránátos vagy lőfegyveres támadásokat a szemben álló tiltakozótáborok tagjai ellen. A négy hónapja az utcákon felvonuló tüntetők és ellentüntetők egyelőre nem hajlandók visszavonulni.

Több mint 700 ember sebesült meg azóta, hogy a Jingluk Sinavatra miniszterelnök lemondását és befolyásos családja hatalmának visszaszorítását követelők megjelentek az utcákon.

Kedden egy ötéves kislány belehalt sebesüléseibe - előzőleg fegyveresek géppisztolyból nyitottak tüzet Thaiföld keleti részén egy ellenzéki tüntetés résztvevőire. Egy gyerek már akkor meghalt.

Vasárnap egy négy éves kisfiú és 6 éves nővére vesztették életüket egy bangkoki tiltakozótábor elleni támadásban a főváros bevásárló negyedében.

A thai nyomozóhatóság feje kedden arra figyelmeztetett, hogy "polgárháborúba sodródhat az ország" és önmérsékletre sürgette a feleket.

"Ez így van - ha mindkét oldal nem tartja be a szabályokat, akkor polgárháború lesz" - írta az AFP-nek Prajut Csan-o-Csa tábornok a hadsereg részéről.

A tiltakozók vezetői és a kormány tagjai lesznek "felelősek a veszteségekért" - tette hozzá. Egy nappal korábban televíziós beszédében azt mondta: összeomolhat az ország, ha nem lép vissza a szakadék széléről.

A thai kormányt támogató, zömében vidéki aktivisták azzal vádolják az ellenzéki tüntetőket, hogy rá akarják venni a hadsereget a hatalomátvételre. Thaiföldön 1932 óta 18 sikertelen és sikeres puccsot hajtottak végre. Legutóbb 2006-ban távolították el így Jingluk Sinavatra testvérét, a megosztó személyiségnek számító Taksint.

Az őket támogató, úgynevezett "vörösinges" tüntetők eddig távol tartották magukat Bangkoktól, de most azt mondják: akár 24 óra alatt a fővárosba jöhetnek. A hétvégére nagy tüntetéseket szerveztek hagyományos hatalmi központjaikban az ország észak-keleti részén.

A miniszterelnököt közben hűtlen kezelés vádjával beidézte egy korrupció-ellenes vizsgálóbizottság és ennek nyomán akár el is távolíthatják a hatalomból. A kormányellenes tüntetők szerint a Sinavatra-klán az adófizetők pénzét költve erősítette meg szavazóbázisát, ezért most azt akarják, hogy a következő választásokig egy úgynevezett "népi tanács" irányítson Thaiföldön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×