eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Éleződik a verseny a szlovák elnökválasztáson

Csökkent Robert Fico támogatottsága alig három héttel a szlovákiai államfőválasztás első fordulója előtt. A felmérések szoros küzdelmet ígérnek a március 15-én sorra kerülő első fordulóban.

Minimálisra csökkent a különbség Robert Fico és a második legesélyesebb államfőjelölt, Andrej Kiska támogatottsága között - derült ki a közszolgálati televízió, az STV által rendelt legutóbbi felmérésből. Szinte biztos, hogy a Poprádon élő, egyik párthoz sem kötődő volt vállalkozó, a dúsgazdag Andrej Kiska lesz Fico mögött a 2. helyezett.

A felmérés eredményei szerint továbbra is Robert Fico kormányfő, a Smer párt jelöltje a legesélyesebb. A Median adatai szerint a szavazatok 35,8 százalékával a jelenlegi miniszterelnök kerülne az államfőválasztás második fordulójába. Ott Andrej Kiskával mérné össze erejét, akire a válaszadók 32,6 százaléka voksolna. A poprádi magánvállalkozó támogatottsága csaknem megduplázódott, a Median januári felmérése szerint csak 18,6 százalékot szerzett volna.

Andrej Kiska más felmérések szerint is erőteljesen finisel. Előnye több mint 20 százalékpont a harmadik Radoslav Procházka előtt.

Bárdos Gyula, az első magyar nemzetiségű elnökjelölt a szavazatok 3,3 százalékára számíthat, de más ügynökségek felmérései szerint ennél jóval nagyobb támogatottsággal bír, a szavazatok akár 6 százalékát is megszerezheti. A Median kutatása szerint Kiska főként Pozsonyban, valamint Közép-Szlovákiában erős, míg Robert Fico népszerűsége keleten és a főváros nélkül számított Nyugat-Szlovákiában kimagasló.

Elemzők szerint a választási kampány hajrájában a felmérések is nagy szerepet játszhatnak. A bizonytalan választók egy része azért támogathatja Kiskát, mert a független jelölt egyre népszerűbbnek mutatkozik, és nem kötődik egyik politikai párthoz sem. A válaszadók 62, 5 százaléka biztosan, 17 százaléka pedig valószínűleg elmenne szavazni.

Robert Fico egyébként vasárnap Kassán egy kampányjellegű focimeccsen súlyos lábsérülést szenvedett, este Pozsonyban meg kellett műteni, de szóvivője szerint ez programját csak minimális mértékben módosítja majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×