eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hogyan tovább Szíriában?

Aszad szíriai elnök nem hajlandó érdemi béketárgyalásokra és arra játszik, hogy idővel megnyeri a polgárháborút - ezzel vádolta meg őt John Kerry amerikai külügyminiszter a kudarccal zárult genfi Szíria-konferencia után.

"Jelenleg Bassar al-Aszad nem vesz részt olyan érdemi tárgyalásokon, amelyeket Oroszország és a rezsim is megígért... Aszad delegációja nem volt hajlandó egyetlen pillanatig sem beszélni egy lehetséges átmeneti kormányról, amel y felválthatná a szíriai elnök rendszerét" - mondta John Kerry.

Az amerikai külügyminiszter erről Jakartában beszélt azután, hogy Genfben előrelépés nélkül zárultak a Szíriai jövőjéről szóló tárgyalások.

Kerry keményen odaszólt Oroszországnak is: "Moszkva legyen a megoldás része és ne szállítson fegyvert, ne adjon segélyt Aszadnak, hogy az továbbra is hatalmon maradjon" - üzente. Oroszországi nyilatkozatok szerint, Moszkva elkötelezett egy átmeneti szíriai kormány létrehozása mellett, de Kerry szerint "Oroszország nem tett elég erőfeszítést, hogy lendületbe hozza a tervet".

Vasárnap a szíriai külügyminiszter azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy miatta futottak zátonyra a genfi tárgyalások.

Az "Arab Tavasz" ihletésére a szíriai konfliktust először csak Asszad elnök elleni békés tüntetések előzték meg 2011 márciusában. Később azonban a rezsim brutális jogsértései nyomán polgárháború robbant ki, amiben több mint 140 ezer ember lelte halálát - a kormányellenes aktivisták szerint.

A Guardian megjegyezte, hogy az ENSZ idén januárban leállt a halálos áldozatokról szóló adatok frissítésével, mert "nem tudja megerősíteni" az áldozatokról szóló információkat.

Annyi bizonyos, hogy milliók menekültek el otthonukból és sokan a környező arab országokban leltek menedékre. A menekültek egy jelentős része sátortáborokban, a nagy városok határában él és reménykedik a visszatérésben. Kommentátorok szerint a béketárgyalások kudarca után a kormányerők és a lázadók is fokozzák majd a harci cselekményeket, ami a konfliktus elmélyüléséhez vezet majd.

John Kerry amerikai külügyminiszter megjegyezte: egy időre szünetet tartanak a béketárgyalásokon, de ez nem jelenti azt, hogy szünetelne a szíriai nép szenvedése.

A szíriai hadsereg visszafoglalta azt az alavita falut, Szíria központi Hama tartományában, ahol állítása szerint iszlamista harcosok legkevesebb 25 lakost lemészároltak.

A mérsékelt lázadó erők közben "a csatamezőn elszenvedett kudarcok miatt" egy futballkapitányhoz hasonlóan leváltották Szelim Idrisst, a Szíriai Szabad Hadsereg katonai parancsnokát.

Szíria harmadik legnagyobb városában, Homszban a hétvégén leállt a bent ragadt lakosok evakuálása - a helyi kormányzó szerint lázadó fegyveresek akadályozták meg távozásukat. Korábban az ENSZ-nek sikerült 1400 ember kihoznia, de a kormányerők letartóztattak 400, 15-55 év közötti fiút és férfit, hogy kihallgassák őket. Közülük eddig 200-at engedtek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×