eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Itt a legújabb Berlusconi-ügy

Ismét per folyik Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök ellen - ezúttal azzal vádolják, hogy megpróbált lefizetni egy szenátort, hogy lépjen át az ő pártjába és ezzel segítse megbuktatni az akkori kormányt.

A Nápolyban indult per immár a harmadik olyan, folyamatban lévő ügy, amelyben a 77 éves milliárdos Silvio Berlusconi a fővádlott.

A volt olasz kormányfő fellebbezést nyújtott be egy korábbi bírósági döntés ellen, amely bűnösnek találta egy kiskorú prostituálttal folytatott szexuális viszony vádjában. Egy másik perben pedig egy bizalmas rendőrségi anyag kiszivárogtatása miatt mondták ki bűnösnek.

Tavaly - a hosszan elnyúló Berlusconi-perek során első ízben - adócsalás miatt elítélték az egykori kormányfőt, aki parlamenti mentességét is elveszítette és kizárták a Szenátusból.

Berlusconi rendszeresen ártatlanságát hangoztatja és azzal vádolja az ügyészeket, hogy egy ellene szőtt baloldali összeesküvés részesei.

Ezúttal az a vád vele szemben, hogy 2006-ban 3 millió eurót kínált Sergio de Gregorio szenátornak, a korrupció-ellenes Az Értékek Olaszországa párt tagjának, hogy lépjen át az ő pártjába és ezzel segítse aláásni az akkori baloldali kormányt.

Az ügyet azért tárgyalják Nápolyban, mert itt volt De Gregorio választókörzete - a volt szenátor együttműködik a hatóságokkal.

A bíróságnak szerdán el kell döntenie, hogy Pietro Grasso, a Szenátus elnöke lehet-e felperes az ügyben. Emellett egy új bírót is kineveznek, mert a korábbi összeférhetetlenség miatt visszalépett - egy olyan ügyésznek a felesége ugyanis, aki a Berlusconi ellen, kiskorúval való intim viszony miatt folytatott perben dolgozott.

Annak ellenére, hogy adócsalás vádjában már elítélték, Berlusconi - kora miatt - nem megy börtönbe. Egy bíróság áprilisban dönt arról, hogy egy év közmunka vagy háziőrizet legyen-e a büntetése.

Bár kitiltották a parlamentből, Silvio Berlusconi nem adja fel a politikai tevékenységet és megpróbálja növelni újraalapított pártja, a Forza Italia támogatottságát. A Forza jelenleg a második legnépszerűbb párt.

Kommentátorok ugyanakkor megjegyzik: a legtöbb figyelem immár a balközépre irányul, Enrico Letta miniszterelnök és a Demokrata Párt új vezetője, a 39 éves Matteo Renzi rivalizálása a legizgalmasabb politikai téma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×