eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fékezik a szlovák újságírók parlamenti munkáját

Heves tiltakozást váltott a szlovákiai újságírói körökben a pozsonyi parlament vezetőségének legutóbbi rendelkezése, mely jelentősen korlátozza a sajtó munkatársainak tevékenységét.

A változások közé tartozik, hogy a parlament vezetősége korlátozta az akkreditációk számát, a napilapok ezentúl csak három újságírót küldhetnek a törvényhozás épületébe, pedig a fontos ülések idején a központi napilapokból ennél több munkatárs szokott jelenteni a parlamentből.

A rendelet komolyan korlátozza az újságíró mozgását is a törvényhozás épületében. A sajtó munkatársai ezentúl csak a parlament előterében, a tárgyalóterem előtt, az erkélyen, valamint az újságírói helyiségben tartózkodhatnak és mozoghatnak. A parlamenti bizottsági ülésekre csak a parlamenti őrség kíséretében mehetnek be.

Nem fotózhatják és videózhatják a "személyes dokumentumokat" a képviselők munkaasztalán. Az utóbbi megszorítás komoly vitát váltott ki a lapok hasábjain. Éppen az ilyen felvételek segítségével tudták ugyanis az újságírók bizonyítani azt, hogy a honatyák mi mindennel múlatják a munkaidejüket ahelyett, hogy az ülés menetét kísérnék figyelemmel. A múltban számos felvétel jelent meg a lapokban, melyeken látható volt, hogy a honatyák keresztrejtényt fejtenek, képes magazinokat lapozgatnak, videókat néznek vagy mással foglalkoznak az ülés ideje alatt.

A jövőben a parlamenti ülés vezetője akár ki is vezettetheti az őt irritáló újságírót a parlament épületéből. Még akkor is, ha a média képviselője semmiféle szabálysértést sem követett el, ám az ülésvezető azt feltételezi, hogy valamiképp gátolhatja a tanácskozás menetét.

A rendelkezések ellen nem csupán az újságírók, de az ellenzéki politikusok is tiltakoztak.
Igor Matoviè, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű mozgalom vezére ezeket a korlátozásokat , mint fogalmazott, "a sajtószabadság ellen elkövetett durva támadásnak" tartja. Felszólította a házelnököt , hogy haladéktalanul vonja vissza döntését, és adja vissza az újságírói munkavégzéshez szükséges azon feltételeket, amelyek a fejlett demokratikus országokra jellemzők.

A Szlovákiai Újságírók Szindikátusát leginkább az zavarja, hogy az újságírók csak kísérettel juthatnak majd be a bizottsági ülésekre. Tamara Valková, a szindikátus elnöke azt állítja: bármikor előfordulhat, hogy a kísérettel megbízott személy nem lesz majd kéznél, és a sajtó képviselői nem juthatnak be ezekre az ülésekre. Hangsúlyozta: az Európai Unió legtöbb tagállamában az újságírók szabadon mozoghatnak a parlament épületében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×