eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Győzni tud-e Robert Fico?

A szlovák államfőválasztás tétje az lesz, hogy sikerül-e megfékezni Robert Fico hatalmát - állítja a többi jelölt és az ellenzéki pártok. A kormányfő a közvetlen elnökválasztás nagy esélyese, de győzelme távolról sem biztos.

Bár a hivatalos elnökválasztási kampány még nem kezdődött el, a legesélyesebb jelöltek máris megkezdték a harcot a választók kegyeiért. Az utak mellett gombamódra elszaporodtak az aspiránsok óriásplakátjai, a sajtóban egymás után jelennek meg a választási hirdetések..

Az ünnepek után felgyorsultak az események, hisz a házelnök az év utolsó napjaiban a lehető legkorábbi időpontra, március 15-ére hirdette ki az államfőválasztás első fordulóját. Összesen 15 jelöltnek sikerült megszereznie a képviselők, illetve a polgárok támogatását az induláshoz, a parlament dolgozói folyamatosan ellenőrzik a petíciós ívek hitelességét, eddig még mindent rendben találtak, már csak két jelölt aláírásainak vizsgálata van hátra.

Bár a választások nagy esélyese Robert Fico jelenlegi kormányfő, győzelme nem vehető biztosra, mivel az ország erősen megosztott, és Fico nem rendelkezik a többség támogatásával. Főleg erre épít a többi a jelölt, ők viszont abban nem tudnak megegyezni, kinek lenne közülük a legnagyobb esélye a második fordulóban. Csupán abban értenek egyet, hogy ez a választás nem is annyira az elnöki hivatalról, hanem Fico és az általa vezetett Smer párt hatalmának megfékezéséről szól majd.

Ilyen szellemben nyilatkozott Iveta Radicova volt kormányfő is, aki szerint Fico nem lenne jó államfő, mivel arrogáns és megosztó személyiség. Még ennél is keményebben fogalmazott Ján Carnogursky volt kereszténydemokrata miniszterelnök, szerinte Fico tulajdonképpen Meciar okosabb és ravaszabb klónja, aki - hasonlóan elődjéhez - a diktatórikus rezsim megalapozására törekszik.

Fico egyelőre nem reagál, hanem - megfigyelők szerint nagyon átgondoltan - saját kampányát építi. Igyekszik megszólítani a társadalom különböző rétegeit, hol arról beszél - hogy ifjúkommunista létére - mennyire vallásos volt, hol a nemzeti érzelmű polgárokat, a romákat erősen bíráló kijelentéseivel próbálja magához csalogatni.

Az első magyar államfőjelölt, Bárdos Gyula nemcsak a dél-szlovákiai magyar választók szavazataira épít, hanem bízik a többi kisebbség, sőt a szlovák polgárok támogatásában is. A jelölését támogató petíciós íveket több mint 46 ezren írták alá, és távolról sem csupán a magyarok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×