eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tülekedés a szlovák államfői posztért

Szlovákiában rekord-érdeklődés mutatkozik az államfői poszt iránt. A nevezési határidő éjfélkor járt lett és összesen 15 jelölt jelezte indulását.

Az ország történetének negyedik, közvetlen államfőválasztásának első fordulóját március 15-én tartják. Várhatóan 15 jelölt verseng majd a szavazatokért. A jelöltek nagy része nem sokkal a határidő lejárta előtt tudta csak bejegyeztetni indulási szándékát. Ennek oka, hogy Pavol Pa¹ka a pozsonyi törvényhozás elnöke, közvetlenül az ünnepek előtt hirdette ki a választás időpontját, rögtön azután, hogy Robert Fico is bejelentette indulási tervét.

Ez nehezítette a jelöltek helyzetét, mivel a hatályos szabályozás szerint, a kihirdetés időpontjától számítva 21 nap állt rendelkezésükre ahhoz, hogy megszerezzék a jelölésük bejegyeztetéséhez szükséges aláírásokat. Az ünnepi időszak alatt - többük állítása szerint - ezt a feltételt nehezebb volt teljesíteni. A jelöléshez legalább 15 parlamenti képviselő vagy 15 ezer polgár támogató aláírására volt szükség.

Az államfőválasztáson - az ország történetében először - magyar jelölt is indul, a Magyar Közösség Pártja által delegált Bárdos Gyula személyében, aki a Csemadok elnöke és egyben az MKP elnökségi tagja is. Bárdos több mint 46 ezer támogató szavazatot gyűjtött, ez háromszor több mint a törvény által előírt 15 ezer aláírás, de támogatta őt 16 parlamenti képviselő is.
 
Az ellenzéki pártok nem egyeztek meg közös jelölt indításában. Így az államfői poszt várományosainak sorában, több a jobboldali pártok által önállóan, valamint kisebb koalícióban indított jelölt, és néhány független is szerepel. A jelöltek között akad szívsebész, vállakozó, volt színész, de több ismert politikus is.

Az eddigi felmérések eredményei és a sajtó ezekkel egybehangzó véleménye szerint a negyedik közvetlen államfőválasztás legnagyobb esélyese Robert Fico miniszterelnök, aki decemberben jelentette be indulási szándékát és akinek jelölési indítványát a baloldali kormánypárt, a Smer-SD mind a 83 parlamenti képviselője támogatta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×