eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Klicsko: nem hátrálunk egy tapodtat sem

"Nem hátrálunk egy tapodtat sem, amíg meg nem hallgatnak bennünket" - mondta Vitalij Klicsko, az ukrán ellenzék egyik vezetője. Eközben Kijevben az ortodox karácsony ünneplésére készültek a tüntetők.

Kijev EuroMajdánként emlegetett Függetlenségi terén a Janukovics elnök hatalma ellen tiltakozók egy olyan dolgot ünnepelnek, ami nem a Nyugattal, hanem Oroszországgal köti össze őket: a pravoszláv karácsonyt.

Hétfőn üstökben főzték az édes magvakból készülő kutiát, amit ilyenkor fogyasztanak. A Majdánon kifüggesztették a hagyományos, 12-fogásos karácsonyi menüt - a vegetáriánus ételek fogyasztásával zárják le a hívők a karácsony előtti böjtöt. A konyhát a közeli Szakszervezetek Székházában rendezték be.
A keleti karácsony ellenére az EU társulási szerződés lemondása miatt tiltakozók nagyon is nyugat felé tekintenek.

Vasárnap 15 ezren vonultak az utcákra az Újév első tüntetésén, amelynek során Vitalij Klicsko, az Udar (Ütés) párt ex-boxoló vezetője megismételte, hogy nem hagynak fel a tiltakozással, amiért Janukovics elnök Ukrajnát Oroszországgal kötné össze. Azt is sürgette, hogy az Európai Unió vezessen be szankciókat az ukrán kormány ellen, mert "az erkölcsi támogatás kevés".

Az ellenzéki vezető reményét fejezte ki, hogy az ortodox karácsony után általános sztrájk indul a Janukovics-kormányzat ellen.

Hétfőn kiderült az is, hogy Klicsko a következő választásokon ringbe száll az elnökségért és az első körben a két másik ellenzéki párt, a Batykivscsina és a Szvoboda jelöltje ellenében. Csak a második fordulóban lépnek majd ketten vissza a legerősebb Janukovics-ellenes jelölt javára.

Klicsko korábban azért kampányolt, hogy már a kezdetektől egységes jelöltje legyen az ellenzéknek, de ezt nem sikerült elérnie.

Az ukrán rendőrség közben több mint 50 embert hallgatott ki tanúként, Andrij Illienko, a Szvoboda Párt képviselőjének ügyében. Illienkót és ügyvédjét egy kerületi rendőrkapitányság előtt támadta meg és verte össze tucatnyi ismeretlen elkövető.

A sértettek azért voltak a rendőrségen, mert tanúvallomást tettek. Amikor kijöttek az ajtón, lerohanták őket. A Szvoboda Párt követelte, hogy gyilkossági kísérlet ügyében folytassák a nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×