eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ebből élnek a londoni romák

Az angol hajléktalan állásnélküliek "The Big Issue" című, utcán árusított hetilapját immár egyharmad részt Kelet-Európából érkezettek, főképp romák kínálják a járókelőknek. A lap alapítója elégedetlen a bevándorlással.

A "Big Issue", vagyis az "Az a nagy kérdés" című lapot - ami a magyar Fedél Nélkülnek felel meg - 1991-ben, amerikai mintára alapította John Bird, amikor a hajléktalanszállások megszüntetése miatt egyre többen kényszerültek az utcán aludni. Azóta egyre több hajléktalan kap kiutalt önkormányzati szobakonyhát, az angol "utcánlakók" tehát kezdenek eltűnni.

De a télen általában nem túl zord időjárású Londonban még mindig sokan választják a minden felelősség nélküli vagabond-életet. Hozzájuk újabban százával csatlakoznak kelet-európai frissen érkezettek, főleg romák. A hajléktalan újság árusításának ugyanis az a nagy előnye, hogy foglalkozásnak számít, tehát jogosít a szociális segély felvételére.

A "Big Issue" tetszetős nyomdai kiállításban készülő lap, újságírók szerkesztik, az árusoknak példányonként mintegy 400 forintnak megfelelő összegért meg kell venniük, hogy körülbelül 800 forintnyi áron eladják. Feltétel, hogy nem lehetnek ittas állapotban, nem erőszakolhatják az eladást, és az újságot a vevőnek oda kell adni.

A lapot alapító John Bird, aki maga is büntetett előéletű, tisztában van azzal, hogy a romák a mélyszegénységből akarnak szabadulni a bevándorlással, de gyakran koldulnak - ami Angliában tiltott -, szociális segélyen élnek, és kisebb bűncselekményektől sem riadnak vissza. Szerinte jó, hogy árulják a "Big Issue"-t, ez legális jövedelmet nyújt számukra, ha nem is sokat.

John Bird helyteleníti, hogy a szegénysorú romák január elsejétől akadály nélkül jöhetnek Angliába. Úgy véli, inkább Romániában és Bulgáriában kellene nemzetközi segítséggel javítani a sorsukon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×