eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Először szavazhat a lengyelországi kisebbség

A Lengyelországban élő német kisebbség is szavazhat a szeptember végén esedékes németországi választáson. Német pártpolitikusok azonban nem folytatnak kampányt lengyel földön, csupán a helyi médiában ismertethetik választási programjukat. Ez lesz az első alkalom, hogy a közel 400 ezresre becsült lengyelországi német kisebbség beleszólhat a berlini törvényhozás összetételébe.

A második világháborút követően a varsói kormány is rendeletekkel kényszerítette szülőföldjük elhagyására a németeket. A becslések szerint azonban még mindig csaknem 400 ezren vallják magukat német származásúaknak és többségük a kommunista rendszer bukását követően ismét felvette a német állampolgárságot.

A legtöbben közülük az egykori Felső-Sziléziában élnek, csúcsszervezetük is a térség központjában Opoléban, német nevén Oppelnben működik. Az ott felállított német konzulátus bőséges tájékoztatással látja el a csúcsszervezetet a berlini politikáról és ezúttal első alkalommal a szavazással kapcsolatos tudnivalókról.

Így arról is, hogy a külföldön élő németeknek szeptember elsejéig kell benyújtaniok szavazati igényüket. Ezt követően kikézbesítik számukra a szavazócédulát, amelyet aztán postai úton kell elküldeniük egy megadott berlini címre.

A Lengyelországban élő németek csúcsszervezetének szóvivője köszönetét fejezte ki a berlini politikusoknak, hogy lehetővé tették a beleszólást Németország sorsának irányításába. Utalt arra is, hogy a választás megkönnyítésére felkérték a berlini törvényhozásban képviselt pártok vezetőit, ismertessék terveiket, hogy kormányra lépés esetén hogyan fognak viszonyulni a lengyel földön élő német kisebbséghez, ezen belül miként kívánják támogatni nemzeti kultúrájuk, kiváltképpen pedig anyanyelvük megőrzését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×