eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Irán tovább dúsítaná az uránt

Irán közölte, hogy fokozza az urándúsítást - mindössze néhány héttel azelőtt, hogy tárgyalást kezdene a nagyhatalmakkal atomprogramjáról. A megbeszéléseken Teherán azt akarja elérni, hogy enyhítsék az ellene bevezetett szankciókat. Közben Irán támogatásáról biztosította a szíriai rezsimet is.

Irán új centrifugákat állít üzembe atomlétesítményeiben - közölte Teherán a Nemzetközi Atomnergia Ügynökséggel, az erről szóló feljegyzést az AP tudósítója is látta.

Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy többezer új centrifugával az iszlám köztársaság, ha akar, sokkal gyorsabban tud nukleáris fegyver előállításához szükséges hasadóanyagot létrehozni, mint korábban gondolták.

"Ettől még nem kell félreverni a vészharangot, a fegyver előállítása ugyanúgy hónapokba telhet, az pedig, hogy működő robbanófejet hozzanak létre, további kettő, vagy több évbe" - mondta Mark Fitzpatrick a washingtoni Nemzetközi Stratégiai Kutatások Intézetének szakértője, az amerikai külügyminisztérium volt tanácsadója. Irán ugyanakkor továbbra is tagadja, hogy atomfegyvert akarna.

Teherán azelőtt tette bejelentését, hogy a jövő hónapban leülne tárgyalni az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselőivel.

Diplomáciai elemzők szerint Teherán az urándúsítás fokozásával akar engedményeket kicsikarni - például azt, hogy enyhítsék az olajexportjára és a pénzügyi tranzakciókra bevezetett szankciókat. A nagyhatalmak - amelyek az urándúsítás felfüggesztésére szólították fel Iránt - óvatosan reagáltak a bejelentésre, hogy ezzel szemben fokozni akarja a tevékenységet.

Mindez arra utalhat, hogy továbbra is fenn akarják tartani a tárgyalások lehetőségét. A sakkjátszma részeként Teherán nem közölte, hogy mikor állítja üzembe a dúsítást felgyorsító új centrifugákat, ami azt jelenti, hogy lehetőséget hagy valamilyen kompromisszumra.

Közben Irán - Szíriát támogatva - azzal fenyegetőzött, hogy megtorolja a szerdán szíriai területen végrehajtott izraeli légitámadást. Hírügynökségek szerint izraeli harci gépek egy légvédelmi fegyvereket szállító konvojt támadtak meg - a fegyvereket az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah milíciának szállíthatták, amellyel Izrael már korábban is háborút vívott. Szíria tagadta a fegyverek létezését, és azt állította: az izraeliek egy tudományos kutatótelepet bombáztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×