eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Eltemették az aleppói mészárlás áldozatait

A szíriai Aleppóban eltemették azokat az áldozatokat, akiknek holttestét a héten találták meg a Kuvejk folyóban. A helyiek szerint nyolcvannál is több halottat húztak ki a vízből, ami a harcok során elkövetett legsúlyosabb mészárlásra utalhat.

"Amikor kihúztuk a partra, tudtam, hogy ő az. Nagyon nehéz lesz megmondani az anyjának, annyira reménykedett" - mondta Umm Mohamed, aki unokaöccsét ismerte fel az egyik halottban. A fiatal orvos még júliusban tűnt el.

A szíriai Aleppo lakosai szerint a most felfedezett áldozatok legtöbbjét közvetlen közelről, egyetlen lövéssel végezték ki. A legfiatalabb áldozat egy 14 éves fiú volt, aki arra készült, hogy családjával együtt külföldre költözik.

A vérfagyasztó tettért senki sem vállalta a felelősséget, de a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló lázadók a rezsimet, illetve az ahhoz hű milíciákat vádolják, a hivatalos média azonban az ellenállók között megtalálható iszlamistákat nevezte meg elkövetőként.

"Ezt megbosszuljuk, nem hagyjuk büntetés nélkül az ártatlanok halálát" - mondta az egyik lázadó parancsnok az AFP-nek.

A halottaknak csak valamivel több mint a felét sikerült azonosítani, őket átadták családtagjaiknak. A lázadók azt mondták, hogy a többieket tömegsírokba temették

"Szíria a szemünk láttára hullik darabokra. Csak a nemzetközi közösség, elsősorban is az ENSZ Biztonsági Tanácsa segíthet" - közölte Lakhdar Brahimi ENSZ-küldött.

A 22 hónapja tartó konfliktusban 60 ezernél is több ember vesztette életét. A világszervezetnek másfél milliárd dolláros humanitárius segélyt sikerült szereznie egy kuvaiti donorkonferencián, ahol Ban Ki Mun főtitkár "katasztrofálisnak" nevezte a helyzetet. Bár az amerikaiak és az európaiak is növelték adományaikat, most először, a gazdag öbölbeli arab államok is mélyebben a zsebükbe nyúltak.

A súlyos atrocitás ellenére a szíriai ellenzék vezetője közben azt mondta, hogy hajlandó tárgyalni Aszad elnök kormányával. Moaz al-Hatib erről Facebook-oldalán írt. Az ellenzék egy befolyásos csoportja azonban azonnal elutasította a lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×