eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Széteshet az egyiptomi állam

Összeomolhat a lázongások miatt az egyiptomi állam - figyelmeztetett az egyik legbefolyásosabb arab ország hadseregének főparancsnoka. Egyiptomban nem csitulnak az iszlamista elnök, Mohamed Murszi elleni tüntetések.

Abdel Fattah el-Szisszi tábornok szerint komoly veszély leselkedik a politikailag súlyosan megosztott Egyiptomra. Az utóbbi héten kiújult erőszakos összecsapások és tüntetések nyomán azt mondta, hogy a káosz már az állam létét fenyegeti.

A hadsereg főparancsnoka megjegyzésével arra akarta sarkallni az egymással szembenálló politikai erőket és támogatóikat, hogy találjanak valamilyen megoldást. Mohamed Murszi elnök eddig ugyanis sikertelenül próbálta megfékezni a tiltakozóhullámot. Annak ellenére, hogy egyhónapos szükségállapotot hirdetett ki, több városban is az utcára vonultak az emberek.

Múlt csütörtök óta 60 ember halt meg az utcai összecsapásokban, többszázan pedig megsebesültek. A tüntetők az iszlamista többségű kormányzat ellen tiltakoznak. Ironikus módon az a rendőrség csapott le rájuk, amely az előző, Mubarak-rezsimben az iszlamisták ellen lépett fel.

El-Szisszi tábornok azt mondta: a hadsereg nem lép fel a tüntetők ellen, de nehéz helyzetben van, mert meg kell védenie az állami intézményeket úgy, hogy nem konfrontálódik a polgárokkal.

Kedd este a rendőrök köveket dobáló tömeggel csaptak össze a korábbi demokratikus mozgalom révén híressé vált Tahrír tér környékén. Korábban maszkos férfiak próbálták meg kifosztani a híres Szemiramisz Hotelt, mielőtt elüldözték őket.

A tüntetők és a rendőrök sok más városban is összecsaptak, a tömeg utakat és vasútvonalakat torlaszolt el és állami hivatalokat vett körbe.

A Szuez-csatornánál fekvő Port Szaídban különösen súlyos a helyzet, ahol szombat óta több mint 40 ember halt meg. A gyászolók a rendőrök által agyonlőtt fiatalok képeivel vonultak fel és azt állították, hogy maga az elnök adott tűzparancsot.

"Isten szabadítsa rá bosszúját Murszira!" - kiabálta egy rokonát gyászoló férfi. Egy fejkendős nő pedig azt kiabálta: bárcsak levágták volna a kezét, amikor tavaly az elnökre szavazott. Azt hittem, hívő ember - mondta.

Az egyiptomi fiatalok által vezetett demokratikus mozgalom két éve lázadt fel az akkori elnök, Hoszni Mubarak tekintélyelvű rezsimje ellen. Időközben a választások nyomán Mubarak esküdt ellenségei, a Muzulmán Testvériség tagjai kerültek hatalomra, akiket a tüntetők ugyanúgy antidemokratikusnak tartanak. A lázadó városnak tartott Port Szaídban a hétvégén sokakat felháborított, hogy 21 embert halálra ítéltek a helyi futballstadionban tavaly kirobbant véres zavargások miatt.

Az egyiptomi ellenzék szerint csak úgy állítható helyre a rend, ha a Muzulmán Testvériség úgymond "nem sajátítja ki a hatalmat", hanem engedi egy nemzeti egységkormány létrehozását és a vitatott, iszlamista hangvételű alkotmány módosítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×