eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Ez olyan tipikusan holland dolog"

A harminchárom éve uralkodó Beatrix holland királynő bejelentette, hogy hetvenötödik születésnapján, csütörtökön lemond a trónról fia, Vilmos Sándor orániai herceg javára. Követi-e példáját a brit II. Erzsébet, aki már élete nyolcvanhatodik évét is betöltötte?

Hollandiában hagyománya van a trón átadása révén végrehajtott uralkodóváltásnak. Vilma királynő lemondott leánya, Julianna javára, őt ugyanígy váltotta Beatrix. Nagy-Britanniában ez lehetetlen. A korona csak halálozás esetén öröklődik. Ha az uralkodó egészségi állapota miatt nem tudja ellátni feladatát, akkor sem fosztják meg a tróntól, a trónörökös régensi minőségében helyettesíti.

II. Erzsébet királynő magas kora ellenére igen jó karban van, s bár kissé visszafogta naponkénti ceremoniális munkáját, egyelőre nem mutatkoznak rajta a fáradtság jelei. Az uralkodást életfogytiglani feladatnak tartja.

Amikor Julianna királynő átadta a trónt Beatrixnak, a brit anyakirálynő, az idősebbik Erzsébet, VI. György özvegye, aki százegy évet élt, megjegyezte, hogy a hollandok úgy látszik nem tudják, mi egy igazi monarchia. II. Erzsébet telefonon vette hírét Julianna lemondási szándékának, talán éppen Julianna volt, aki felhívta. Amikor letette a kagylót, a brit királynő így szólt: "ez olyan tipikusan holland dolog".

Volt példa lemondásra a brit történelemben is, 1936-ban, de erre az udvar nem szívesen emlékezik. VIII. Edward walesi herceg adta fel a trónt, mert minden áron elvált asszonyt akart feleségül venni, az amerikai Mrs Wallis Simpsont. Ez akkor kizárta a trónöröklést. Azóta megváltoztatták a szabályt Károly herceg kedvéért, akinek a második felesége, Kamilla hercegnő, szintén elvált asszony.

Ha megváltoztatható egy ilyen fontos kizáró ok, várható-e, hogy eltörlik Nagy-Britanniában a "Meghalt a király! Éljen a király" hagyományát is? Ez annak ellenére sem valószínű, hogy Károly herceg immár a leghosszabb ideje várakozó trónörökös a brit történelemben, s hamarosan nagyapa lesz. Egyelőre úgy tűnik, hogy a brit monarchia a pápák utódlási rendjét követi, a korona csak akkor cserél gazdát, ha viselője kilehelte nemes lelkét.

A Daily Mail című napilap azonban elég tiszteletlenül jelentette be a holland uralkodóváltás hírét. Jókora betűkkel szedett szalagcíme így szólt: "A királynő átadja a trónt idősödő fiának! (Elnézést, Károly, nem AZ a királynő, csak a holland).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×