eur:
394.38
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tovább dagad a lóhúsbotrány

Immár Spanyolországot is elérte a Nagy-Britannián és Írországon átsöpört lóhúsbotrány. Az egyik spanyol szupermarket is levette polcairól egyik hamburger-termékét, mert lóhús nyomait fedezték fel benne.

Spanyolországban is lóhúst fedeztek fel két hústermékben azt követően, hogy a helyi Fogyasztók Szövetsége nyomására a brit és ír szupermarketekhez hasonló DNS-teszteket végeztek el.

Ahogy Nagy-Britanniában és Írországban, úgy Spanyolországban sem sorolják fel sok termék címkéjén az összes összetevőt és azok arányát - jegyezte meg a szövetség. Ugyanakkor hozzátette: az eset nem jelent egészségügyi kockázatot.

Tudósítók megjegyzik, hogy Spanyolországban előállítanak lóhúsból készült termékeket, de azokat nem fogyasztják. Egyelőre nem világos, hogy milyen forrásból került a spanyol hamburgerekbe a lóhús.

Ahogy a spanyolok, úgy a britek is megülni és nem megenni szeretik a lovakat, ezért náluk is botrányt okozott, hogy mi került a húskészítményekbe. A tabudöntőgető Gordon Ramsey brit sztárszakács néhány éve azért kampányolt, hogy a britek egyenek lóhúst, de nem sikerült megváltoztatnia a szokásokat.

Két hete Nagy-Britanniában és Írországban 10 millió fagyasztott fasírtot vontak ki a forgalomból. A szigetországban a Tesco egyik termékében például 29 százalékos arányban fedezték fel a lóhúst. A Burger King gyorsétteremlánc közölte: nem vásárol többé húst az írországi Silvercrest húsüzemből. A botrányba belekeveredett az Aldi, a Lidl és az Iceland üzletlánc is.

Az ír hatóságok múlt heti vizsgálata szerint a lóhús Lengyelországból került az ír feldolgozóhoz, és a lengyel közegészségügyi hatóság közölte, hogy nyomozást folytat az ügyben. A szervezet szóvivője azt mondta: a déli malopolskai és lodzi térségből exportálnak húst Írországba, de nem tudnak arról, hogy az ottani vágóhidakon lovakat vágnának le.

Az ügy komoly károkat okozhat az évente 14 milliárd eurós forgalmat bonyolító lengyel élelmiszeriparnak. A húsfeldolgozókban százezer ember dolgozik. A lengyel marhahús háromnegyedét exportálják főként Németországba, Hollandiába és Olaszországba és egyre jobban bővül a lengyel pulykahús piaca is. Lengyelország az EU negyedik legnagyobb sertéshús-előállítója. Az ország EU csatlakozása után három és félszeresével ugrott meg a hústermelés, a brit sarki kisboltokban is sok lengyel termék kapható.

Brit és ír gazdák dühösen fogadták a lengyel lóhúsról szóló híreket, és bírálták, hogy a szupermarketek külföldről importált húsból állíttatják elő termékeiket. "Mi minőségi termékeket állítunk elő, nem kéne a világ legolcsóbb termékei után kutatni" - mondta a brit Gazdák Szövetségének elnöke a Daily Telegraph-nak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×