eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Márciusban mégis jön a pénzügyi szakadék?

Március 1-jén életbe lép a korábban "pénzügyi szakadékként" emlegetett kiadásvisszafogási program az Egyesült Államokban - mondta a Kongresszus költségvetési bizottságának elnöke. Paul Ryan azonban cáfolta, hogy "leállna" az amerikai kormányzat.

Úgy tűnik, Barack Obama és a republikánusok csak elodázták az elkerülhetetlent, amikor alkut kötöttek az ijesztőnek tartott automatikus kiadáscsökkentés elkerüléséről.

Paul Ryan, az amerikai Kongresszus költségvetési bizottságának elnöke - az elnökválasztásokon az Obamával szemben alulmaradt Mitt Romney alelnökjelöltje - legalábbis azt mondja, hogy március 1-jén életbe lép az automatikus kiadáscsökkentés.

Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat kiadásait több mint 1 billió dollárral fogják vissza. A szigort forszírozó és általában magukat hazafiasabbnak tartó republikánusokat úgy tűnik, még az sem zavarja, hogy a Pentagontól is megvonnak 600 milliárd dollárt a következő 10 évben.

Ryan azt mondta a befolyásos Meet the Press című NBC műsorban, szerinte bekövetkezik a drasztikus lefaragás, bár sajnálja, hogy a védelmi kiadásokat fogják a leginkább vissza. Pat Toomey republikánus szenátor pedig azt mondta a Financial Timesnak, örülne, ha másképp alakulna a kiadáscsökkentés, de nem hiszi, hogy sikerülne megegyezni az elnökkel és a demokratákkal.

"Ez még mindig jobb megoldás, úgyhogy ha ez történik, ám legyen" - mondta.

Sok közgazdász azt mondja, hogy a kiadáscsökkentés komoly károkat okoz majd az amerikai gazdaságnak, de még a demokraták között is vannak olyanok, akik nem bánják, ha bekövetkezik. Az idősek egészségügyi ellátásáról szóló Medicare programra és a szociális segélyprogramokra ugyanis nem vonatkoznak a megszorítások.

A két politikai párt csak akkor tudna kompromisszumot kötni, ha a republikánusok elfogadnák a demokraták követelését, hogy növeljék a módosabb rétegek adóját - erre azonban nem hajlandók.

A Macroeconomic Advisers nevű elemző cég szerint a lépés 0,7 százalékkal, azaz körülbelül negyedével vetné vissza a gazdasági növekedést. "Komoly hatása lesz a gazdaságra, mivel lejártak az adókedvezmények" - tette hozzá, Gregory Daco, az IHS Global Insight vezető közgazdásza. "Mindez azt jelentheti, hogy tovább tarthat, amíg eléri a recesszió előtti szintet a foglalkoztatási arány és az ingatlanárak" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×