INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Márciusban mégis jön a pénzügyi szakadék?

Infostart / InfoRádió
Március 1-jén életbe lép a korábban "pénzügyi szakadékként" emlegetett kiadásvisszafogási program az Egyesült Államokban - mondta a Kongresszus költségvetési bizottságának elnöke. Paul Ryan azonban cáfolta, hogy "leállna" az amerikai kormányzat.

Úgy tűnik, Barack Obama és a republikánusok csak elodázták az elkerülhetetlent, amikor alkut kötöttek az ijesztőnek tartott automatikus kiadáscsökkentés elkerüléséről.

Paul Ryan, az amerikai Kongresszus költségvetési bizottságának elnöke - az elnökválasztásokon az Obamával szemben alulmaradt Mitt Romney alelnökjelöltje - legalábbis azt mondja, hogy március 1-jén életbe lép az automatikus kiadáscsökkentés.

Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat kiadásait több mint 1 billió dollárral fogják vissza. A szigort forszírozó és általában magukat hazafiasabbnak tartó republikánusokat úgy tűnik, még az sem zavarja, hogy a Pentagontól is megvonnak 600 milliárd dollárt a következő 10 évben.

Ryan azt mondta a befolyásos Meet the Press című NBC műsorban, szerinte bekövetkezik a drasztikus lefaragás, bár sajnálja, hogy a védelmi kiadásokat fogják a leginkább vissza. Pat Toomey republikánus szenátor pedig azt mondta a Financial Timesnak, örülne, ha másképp alakulna a kiadáscsökkentés, de nem hiszi, hogy sikerülne megegyezni az elnökkel és a demokratákkal.

"Ez még mindig jobb megoldás, úgyhogy ha ez történik, ám legyen" - mondta.

Sok közgazdász azt mondja, hogy a kiadáscsökkentés komoly károkat okoz majd az amerikai gazdaságnak, de még a demokraták között is vannak olyanok, akik nem bánják, ha bekövetkezik. Az idősek egészségügyi ellátásáról szóló Medicare programra és a szociális segélyprogramokra ugyanis nem vonatkoznak a megszorítások.

A két politikai párt csak akkor tudna kompromisszumot kötni, ha a republikánusok elfogadnák a demokraták követelését, hogy növeljék a módosabb rétegek adóját - erre azonban nem hajlandók.

A Macroeconomic Advisers nevű elemző cég szerint a lépés 0,7 százalékkal, azaz körülbelül negyedével vetné vissza a gazdasági növekedést. "Komoly hatása lesz a gazdaságra, mivel lejártak az adókedvezmények" - tette hozzá, Gregory Daco, az IHS Global Insight vezető közgazdásza. "Mindez azt jelentheti, hogy tovább tarthat, amíg eléri a recesszió előtti szintet a foglalkoztatási arány és az ingatlanárak" - mondta.


A címlapról ajánljuk