eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ingyen házak és egycentes benzin - ki szavaz az elnök ellen?

Vajon véget ér-e Latin-Amerika politikai fenegyerekének 14 éve tartó uralma? Ez a kérdés Venezuelában, ahol Hugo Chávez elnöknek ezúttal komoly ellenzéki kihívója akadt. Chávez azonban egy többszázezres nagygyűléssel bizonyította, hogy milyen sokan támogatják.

Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajtartalékaival - közel hárommilliárd hordónyival -, ezért is fontos, hogy ki kormányozza majd az országot a vasárnapi elnökválasztások után.

Az Amerika-ellenességéről ismert politikai fenegyerek, a rákból felgyógyult és 14 éve hatalmon lévő Hugo Chávez hívei csütörtökön megbénították Caracas életét. Hétszázezer közalkalmazott hagyta ott munkahelyét, hogy részt vegyen a Chávezt támogató nagygyűlésen. Nem mintha főnökeik tiltakoztak volna: a dolgozóknak piros pólókat osztogattak és bátorították arra, hogy legyenek ott az eseményen.

A Chávez-híveket a távoli tartományokból buszokon szállították a fővárosba. Az úgynevezett bolivári forradalmat hirdető baloldali elnök, vagy ahogy hívei hívják - El Comandante - még mindig hatalmas tömegeket tud mozgósítani, de ezúttal komoly kihívója akadt egy 40 éves kormányzó, Henrique Capriles Radonski személyében. Neki is sikerült tömeggyűléseket rendezni, bár múlt szombaton valakik agyonlőtték három aktivistáját.

Venezuelában a közbiztonság az egyik legnagyobb kampánytéma: Caracasban olyan gyakoriak a gyilkosságok, hogy az már a háborús Bagdadot idézi - jegyzi meg a Telegraph. Chávez sok híve él a szegénynegyedekben és fegyvert tartanak. Érdekes módon azonban Capriles Radonski is sok támogatót szedett össze a barriókban, mert intenzíven kampányolt a szegényebb lakosok körében.

Az állami médiában azonban nem tud mit kezdeni Chávez túlsúlyával, akinek garantálják a műsoridőt, és aki ritkán emlegeti őt név szerint, csak "a jobboldali jelöltnek" vagy "a vesztesnek" titulálva.

A magas globális olajáraknak és a világ legnagyobb olajtartalékainak tudatában Chávez bőkezűen osztogatta eddig a szociális juttatásokat. Vannak szegények, akik ingyen házakat kaptak.

A juttatásokban részesülők államilag dotált olcsó élelmiszerboltokban vásárolhatnak, a benzin pedig mindenki számára olcsó, megint csak az állami támogatás miatt egy liter átszámítva 1 amerikai centbe kerül. Egy üveg ásványvíz árából 80 liter benzin jön ki.

Emiatt Venezuelában egyáltalán nem számít, hogy mennyit fogyaszt az ember autója. Bármilyen politikus, aki piaci árakat vezetne be a benzinre, azonnal a lakosság haragjával számolhatna. Chávez bolivári forradalma miatt a juttatásokat kapók az évi 25 százalékos inflációtól is védve vannak. Kérdés tehát kik vannak többen: akik szerint eljött a változás idejem vagy akik szerint minden maradjon a régiben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×