eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Eladósodtak a franciák

Ismét megugrott a túladósodott háztartások aránya Franciaországban, júliusban számuk közel 10 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A franciák elszegényedését más mutatók is jelzik.

A Francia Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint nyolc hónapnyi viszonylagos nyugalmat követően júliusban több mint 19 ezer túladósodottsági eset került az azokat elbírálni hivatott bizottságok elé, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 9,6 százalékos emelkedést jelent.

Az érintettek helyzetének leírására a túladósodottság szó kifejezetten enyhének tűnik, az ugyanis konkrétan azt jelzi, hogy az adott család fizetésképtelenné vált. Egy ilyen helyzet a jogszabályok szerint automatikusan egy úgynevezett túladósodottsági dosszié megnyitásával jár együtt, mellyel a továbbiakban valamelyik regionális Túladósodottsági Bizottság foglalkozik. A testület tagjai az adott régió prefektusából, a család- és fogyasztóvédelmi egyesületek, valamint a pénzintézetek képviselőiből állnak, és minden esetet jelenteniük kell a Nemzeti Bank felé.

A helyzet komolysága abban áll, hogy a túladósodottsági dosszié megnyitására kényszerülő háztartás gyakorlatilag elveszíti pénzügyi önállóságát, és a Bizottság gyámsága alá kerül. A Francia Nemzeti Bank 2011-ben összesen 232 ezer túladósodottsági eljárást regisztrált, közel 7 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben.

A fizetésképtelenné vált háztartások túlnyomó többsége, egészen pontosan 80 százaléka idén is az automatikusan megújuló, úgynevezett revolving hitel miatt került csődbe, sokan ugyanis ezzel a kölcsönformával próbálják a családi kasszában keletkező hó végi lyukat betömni, ám az eljárást csak korlátolt ideig lehet folytatni.

Egy szeptember elején készült felmérés egyébként azt mutatja, hogy a hó vége egyre több francia család számára jelent problémát. A megkérdezettek ötven százaléka úgy nyilatkozott, hogy bankszámlájuk évente legalább egyszer fedezet nélkül marad, de ennél is beszédesebb adat, hogy a nyilatkozók 21 százaléka, azaz minden ötödik ember azt mondja, ez az állapot vele minden hónap végén megtörténik.

A francia statisztikai hivatal, az Insee adatai szerint egyébként kétezer óta folyamatosan emelkedik a szegények száma Franciaországban, a legutolsó számok a 2010-es állapotot tükrözik, akkor 8,6 millió francia élt szegénységben és számuk 2009-hez képest 440 ezerrel ugrott meg. 2011-és 2012-ről még nincsenek hivatalos adatok, de a kérdéssel foglalkozó szakértők egybehangzóan állítják: a helyzet azóta tovább romlott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×