eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Franciaországban is dúl a vita az azonos neműek házasságáról

Fokozódik az ellenállás Franciaországban a kormány azon tervével szemben, hogy legalizálja a homoszexuálisok házasságát és lehetővé tegye az azonos neműek számára a gyermekek örökbefogadását.

Erősödik az ellenállás Franciaországban a kormány azon tervével szemben, hogy legalizálja a homoszexuálisok házasságát és lehetővé tegye az azonos neműek számára a gyermekek örökbefogadását. Katolikus és zsidó egyházi vezetők egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy a kérdés nem vallási, hanem a társadalom szerveződését alapvető módon érintő problémákat vet fel, a polgármesterek egy jelentős része pedig jelezte: a polgári engedetlenséget sem zárják ki, ha a törvényt elfogadják.

A homoszexuálisok követelései és az azzal kapcsolatos kormányzati elképzelések körüli vita néhány napja lángolt fel, azt követően, hogy Philippe Barbarin bíboros, Lyon érseke, egyben Franciaország prímása egy interjúban úgy vélte, az azonos neműek házasságának legalizálása beláthatatlan következményekkel jár majd a társadalomra nézve, az ugyanis megnyitja az utat más, például a csoportos együttélés követelése előtt is, sőt, egy idő után akár a vérfertőzés tiltása is megkérdőjeleződhet.

Más püspökök azt hangsúlyozzák, hogy amennyiben az azonos nemű párok is örökbefogadhatnak, úgy azzal a gyermekek érdekei sérülnének, ez utóbbiaknak ugyanis joguk van ahhoz, hogy egy apa és egy anya nevelje fel őket. A rendkívül népszerű, a dél-franciaországi Fréjus-Toulon egyházmegye püspöke, Dominique Rey szerint a törvénytervezet elfogadása alapvető antropológiai törést jelentene, hangsúlyozva, hogy nem pusztán vallási, hanem a társadalom jövőjét közvetlenül befolyásoló kérdésről van szó. A püspök úgy vélte, mindenképpen népszavazást kellene tartani az ügyben.

A fentihez hasonló módon nyilatkozott egy nappal a zsidó újév előtt a franciaországi Zsidó Központi Konzisztórium elnöke is. Joel Mergui emlékeztetett, hogy a homoszexuálisok házasságát a zsidó vallás sem ismeri el, hozzátéve: a vallási szemponton túl a legfontosabb mozzanat az, hogy a leendő változás megkérdőjelezi az eddigi támpontokat, a leszármazáshoz való viszonyt, általában a társadalom szerveződésének a módját.

Az ellenállás nem csupán az egyházi vezetők részéről nyilvánul meg: egy a gyermekek jogainak a védelmére létrejött, mintegy 11 ezer polgármestert tömörítő munkacsoport szóvivője például közölte, elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány nemzeti konzultáció nélkül akar törvényt alkotni a homoszexuálisok házasságának legalizálásáról.

Frank Meyer egyben emlékeztetett arra is, hogy a franciaországi polgármesterek 81 százaléka az apából és anyából álló szülői modellt tartja elfogadhatónak. A korzikai polgármesterek ennél is radikálisabbak, egy részük jelezte, hogy az ügyben a polgári engedetlenségre is felkészültek.
Az ellenérzéseket egyébként az is fokozta, hogy a napokban nem az igazságügyi miniszter, hanem a meleg és leszbikus egyesületek közös szóvívője jelentette be azt a tényt, hogy a kormány október 24-én foglalkozik majd a homoszexuálisok házasságáról szóló törvénytervezettel. Ez ugyanis sokakat abban az érzésükben erősített meg, hogy a meleg-lobby diktál az ügyben az Ayrault-kabinetnek.

Az azonos neműek házasságát ellenzők egyébként arra is figyelmeztetnek, hogy egy esetleges legalizálást követően az olyan szavak, mint az apa és az anya kikerülnének a hivatalos dokumentumokból, helyüket pedig valószínűleg az A és B szülő megjelölés venné át. Többek szerint a várható további következményekre a svédországi folyamatok adhatnak némi ízelítőt, ahol a gender ideológia védelmezői cenzúrázzák a meséket és igyekeznek semleges, vagyis a nemek említését kerülő szavakat kitalálni a gyermekek számára. Ez a "harc" természetesen a pszichológia eddigi állításainak a megkérdőjelezését is magával vonhatja, a legtöbb szakember egészen mostanig azt állítja ugyanis, hogy a személyiségfejlődéshez a gyermeknek apára és anyára van szüksége.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a homoszexuálisok a béranyaság intézményének a legalizálását is el akarják érni - ennek a francia kormány egyelőre ellenáll -, márpedig ha ez bekövetkezik, úgy az szerintük a nőket egyszerű tenyészlényekké fogja degradálni. Olyan emberekké, akik az emberiség történetében talán először pénzért szülik meg gyermeküket, semmilyen érzelmi kötődést nem vállalva velük. Amint a fentiekből látható, a homoszexuálisok házasságáról és örökbefogadási jogukról szóló vita csak most kezd igazán kibontakozni Franciaországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×