eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ennyi magyar veszítette el szlovák állampolgárságát

Két évvel ezelőtt lépett hatályba az első Fico-kormány állampolgársági törvénye, amely alapján az idegen ország állampolgárságához folyamodó személy elveszíti szlovák állampolgárságát.

A szlovák állampolgársági törvény módosítása óta 296 személy, ebből 134 férfi és 162 nő veszítette el állampolgárságát. Többségük - 149 ember - a cseh okmányok megszerzése miatt kényszerült erre a lépésre, 25-en kaptak magyar állampolgárságot, emiatt vesztették el a szlovákot.

A pontos adatokat Alena Koi¹ová, a belügyminisztérium kommunikációs osztályának munkatársa erősítette meg. A 149 cseh és 25 magyar személy mellett 37-en osztrák, 34-en német, 17-en brit, 11-en holland, 10-en pedig amerikai állampolgárságuk felvétele miatt kényszerültek feladni a szlovákot. A szlovák állampolgársághoz eközben 631 személy jutott.

Az intézkedés 2010 májusában született meg és rövid időn belül érvénybe is lépett, az első Fico-kormány reakciónak szánta arra, hogy megkönnyítették a külföldön élő magyaroknak a magyar állampolgárság felvételét. Később ezt a törvényt több alkalommal is eredménytelenül próbálták meg mérsékelni, és mindmáig érvényben van.

A jelenleg is érvényes törvényt az Alkotmánybíróság vizsgálja, a Híd-Most és volt koalíciós partnerei által beterjesztett beadvány ugyanis kifogásolja, hogy az állampolgárság elvesztése nincs összhangban az alkotmány vonatkozó rendelkezéseivel.

A belügyminisztérium az év második felében kívánja a parlament elé terjeszteni az állampolgársági törvény módosítását, amely az előzőhöz képest annyival enyhébb, hogy azon személyek nem veszítenék el szlovák állampolgárságukat, akik az adott országban, amelynek állampolgárságáért folyamodnak, egy adott ideig éltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×