eur:
389.15
usd:
362.88
bux:
67977.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Öngyilkossági kísérlete előtt zaklatták a lengyel ügyészt

Vérdíjat tűztek ki a fejére és zaklatták - mondta az öngyilkossági kísérletét túlélő lengyel katonai ügyész, aki a fegyveres erők állítólagos korrupciós ügyeit kutatta. Azt is elmondta, hogy életét egy technikusnak köszönheti, aki megzavarta tervét.

Mikolaj Przybyl ezredes azt állítja, hogy betörtek a lakásába, megölték a kutyáját, az autójához is hozzányúltak és egymillió zlotys vérdíjat tűztek ki a fejére - mindezt azért, mert a lengyel hadsereg vezetésénél felmerült korrupciós ügyek után nyomozott.

"Öngyilkossági kísérletemre hatással voltak ezek az ügyek" - mondta kórházban adott interjújában.

Przybyl ezredes sokkoló módon egy sajtótájékoztató szünetében próbált meg véget vetni életének. Kiküldte a teremből az újságírókat azzal, hogy szellőztetni szeretne. Egy bekapcsolva maradt kamera azonban rögzítette annak a hangját, ahogy csőre töltötte pisztolyát, fejbe lőtte magát, majd a földre zuhant.

Az ezredest azonban megzavarta egy technikus, így a lövedék nem fúródott az agyába. "Meg akartam ölni magam. A számba vettem a pisztolyt, de valaki rángatni kezdte a kilincset. Egy technikus, aki meg akarta igazítani a kábeleket. A golyó az arcomat ütötte át" - mondta.

Az ügyészt kórházba vitték és ott adott később interjút. Az ezredes nem tért ki arra, hogy pontosan milyen ügyben folytat nyomozást, de azt mondta: többszáz millió zloty állami pénzről van szó és a lengyel katonák jólétéről, akik gyakran hibás felszerelést kapnak.

Az ezredest megvádolták azzal, hogy beosztottjai illegálisan lehallgatták azokat az újságírókat, akik a néhai Lech Kaczynski elnök 2010-es tragikus légibalesete után kiszivárogtatott titkos információt kaptak.

"Azt még lenyeltem, hogy vérdíjat tűztek ki a fejemre, hogy kilazították a gumit a kocsimon és hogy megölték a kutyámat. Azt viszont nem tudtam elfogadni, hogy illegális cselekménnyel vádolnak, meg akartam őrizni a hivatal becsületét" - mondta tettéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×