eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tavaszig tartatnak az egyiptomi választások

Egyiptomban már hajnaltól sorban állnak az emberek, hogy szavazhassanak a Mubarak utáni időszak első szabad választásán. A társadalmat azonban megosztotta az átmeneti katonai hatalmat diktatúrával vádoló tiltakozók mozgalma, akik a voks elhalasztását követelték.

A most kezdődött, és áttekinthetetlensége ellenére is történelmi egyiptomi választási folyamat szokatlanul hosszú - egészen márciusig elhúzódik. Első lépcsőben az parlamenti alsóháznak megfelelő Népi Tanács több mint 500 képviselőjelöltjéről szavaznak a polgárok.

Az új parlamentben valószínűleg komoly befolyást szereznek az évtizedeken át betiltott Iszlám Testvériség jelöltjei, liberális csoportok, emellett Mubarak volt támogatóinak egy része is bejuthat.

A voksolás előtt a kairói Tahrír téren kiújultak a tiltakozások és a brutális rendteremtés során 41-en haltak meg. A tüntetők nem akarták elfogadni, hogy a demokratikus átmenetet a hadsereg vezényelje le, mert a katonai juntát hasonló jogsértésekkel vádolják, mint amit Mubarak elnöksége idején követtek el a biztonsági szervek.

Sokak számára mégis a szabadság első megnyilvánulása a voksolás. "Beteg vagyok, és nem akartam részt venni, de a közelmúltbeli események miatt eljöttem. 30 éven át hallgattunk" - mondta egy 65 éves nő az egyik szavazóhelyiség előtt. "Tavaly senki sem szavazott, mert csak egy párt volt" - mondta Alexandriában egy 55 éves orvos az AFP-nek. Több szavazóhelyiségnél késve indult a voksolás "adminisztratív hibák", vagy a felügyelő bírók késése miatt.

Az egyiptomi felsőház tagjait a második lépcsőben, jövő január és március között választják meg, és a tábornokok azt ígérték, hogy jövő nyáron megtartják az elnökválasztást is. A különböző egyiptomi tartományok más-más időpontban szavaznak majd. Több mint 40 politikai párt, 10 ezer jelöltek állított ki, akikre 50 millió polgár szavazhat. A szavazási rendszer olyan bonyolult, hogy márciusig nem is várható eredmény - jegyezte meg a BBC.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×