eur:
389.55
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem közösködik a két szlovákiai magyar párt

Szinte biztosra vehető, hogy a két szlovákiai magyar párt külön-külön indul majd a jövő márciusi előrehozott választásokon, egyik sem hajlandó ugyanis elfogadni a másik feltételeit.

Úgy tűnik, meddőnek bizonyul a felvidéki magyarság nagy részének elvárása, hogy az erősebb parlamenti részvétel érdekében közös listán, vagy legalábbis koalícióban induljon a két magyar párt a márciusi előrehozott választásokon.

Szerdán többször is levelet váltott a Híd-Most és az MKP vezetősége. A végeredmény az, hogy az MKP elutasította a Híd tárgyalási ajánlatát.

Berényi József pártelnök az Új Szónak úgy nyilatkozott, hogy nem tárgyalási ajánlatot, hanem ultimátumot kaptak, ami arról szólt, hogyan erősítsék az MKP politikusai a Híd-Most választási listáját. Az MKP nem látja értelmét a tárgyalásnak, amíg a Híd csak a saját listáján biztosítana helyet a párt képviselőinek.

A parlamenten kívüli magyar párt országos tanácsa a hétvégen határozatot fogadott el arról, hogy az MKP mindennemű együttműködést csakis az egyenrangú partneri viszony alapján vállal fel. "Az MKP továbbra is vallja: a szlovákiai magyar közösség érdeke azt kívánja, hogy a két párt egyenrangú partnerként megtárgyalja a választásokon való közös indulás minden módját és feltételét" - olvasható a közleményben.

Az együttműködésről közel három hete zajlik kommunikációs csata a két párt között, részben fizetett hirdetések formájában. Elemzők szerint a vita tétje az, hogy kit tartanak majd bűnbaknak a választók az együttműködés elutasítása miatt. Felmérések szerint mindkét párt támogatottsága a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalék körül mozog. Elemzők úgy vélik, a két magyar párt közül csak egy kerül majd be törvényhozásba, ám, azt hogy ez melyik lesz, még korai lenne megjósolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×