eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ma mondhat le Papandreu

Hétfőn várhatóan lemond Papandreu görög miniszterelnök miután újabb megbeszéléseket folytat az ellenzék vezetőjével arról, hogy ki vezesse a nemzeti egységkormányt. Távozása volt a feltétele annak, hogy az ellenzék támogassa a csődelkerülő csomag végrehajtását.

Az athéni elnöki rezidencia előtt egymást taposó riporterek versenyeztek, hogy bejelentsék a hírt: véget ért a Papandreu-éra. A miniszterelnök vasárnap este megállapodást kötött az ellenzék vezetőjével, hogy félreáll, és valaki más hajtja majd végre helyette azt a megszorító csomagot, amelynek segítségével Görögország az eurózóna tagja maradhat, és elkerülhető lehet a többi tagállamot is megrázó görög csőd.

Papandreu és Antonisz Szamarasz, az ellenzéki Új Demokrácia párt vezetője hétfőn is találkozik, hogy a nemzeti egységkormányról tárgyaljon, de estére az már világossá vált, hogy a szocialista miniszterelnök másnak adja a nem éppen irigylésre méltó feladatot. A görögök a tévéképernyőkre tapadva követték nyomon az államfővel folytatott egyeztetésről szóló élő tudósításokat.

Az Új Demokrácia kormányzása idején hamisították meg a görög költségvetési adatokat, amiből kipattant a világgazdaságra is terhet jelentő adósságválság. A görögöknek most arra kell felkészülniük, hogy a következő tíz évben a megszorítások terhét nyögjék.

A drámai hírt azt követően jelentették be, hogy az Európai Unió vasárnap 24 órás haladékot adott Athénnek arra, hogy elmagyarázza: hogyan hozza létre a nemzeti egységkormányt és biztosítja a csődellenes csomag végrehajtását.

Az eurózóna pénzügyminiszterei hétfőn ülnek össze, és Papandreu jelezni akarta: Görögország komolyan veszi a takarékossági csomagot - jegyezte meg a brit Daily Telegraph.

A görög kormányra hatalmas nyomás nehezedik, hogy végrehajtsa a Brüsszelben október végén tető alá hozott mentőcsomag rendelkezéseit, mert csak így kaphatja meg a beígért kedvezményes hiteleket, amelyek megmentik a csődtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×