eur:
389.73
usd:
363.95
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Õrültség" Putyin nevét együtt emlegetni a gyilkosságokkal

Az orosz kormányszóvivő azt kérte, ne hozzák állandóan összefüggésbe Vlagyimir Putyin nevét a Politkovszkaja-gyilkossággal, és újabban az egykori Jukosz olajvállalat alelnökének halálával. Putyin a közelmúltban jelentette be, hogy ismét megpályázza az orosz elnökséget.

Dmitrij Peszkov szerint amikor Putyin nevével egy mondatban emlegetik "ezeket a nagy visszhangot kiváltott" ügyeket, akkor be akar rontani az ajtón és azt kiáltani: "maguk őrültek! Ez már az összeesküvés-elméletek világába való olyan gondolat, mint az, hogy a Fehér Ház állt a szeptember 11-i terrortámadások mögött" - mondta sajtótájékoztatóján.

A Moscow Times angol nyelvű lapban egy aktivista ugyanakkor "gyakorlatilag gyilkosságnak" nevezte Vaszilij Alekszanjan egykori Jukosz-alelnök és a jogi osztály vezetőjének halálát. Alekszanjant főnökéhez, Mihail Hodorkovszkijhoz hasonlóan 2006-ban letartóztatták a Jukosz-ügy miatt, és három évig tartották börtönben.

Bezárása után nem sokkal azonban kiderült róla, hogy AIDS-cel összefüggő betegségei alakultak ki, majd májrákot és tüdőbajt is diagnosztizáltak nála. Hosszú jogi csatározás után csak 2008-ban feltételesen engedték szabadlábra, de hétfőn, 39 éves korában otthonában meghalt.

"Meggyorsította a halálát a börtön, meg is vakult ott" - mondta Lev Ponomarjov emberi jogi aktivista, aki gyakorlatilag gyilkosságnak nevezte az ügyet. "Kegyetlen rendszerben élünk, de nemcsak a rendszer, az emberek is kegyetlenek" - mondta a Moscow Timesnak.

Fogsága éveiben Alekszanjan arról beszélt, hogy a hatóságok zsarolták betegsége miatt, és azzal fenyegették, hogy nem kap kezelést, ha nem vall főnöke, Hodorkovszkij és üzlettársa Platon Lebegyev ellen.

Az ügy hasonlít Szergej Magnyitszkij, szintén fiatalon meghalt jogász történetére, ami miatt súlyos bírálatok érik a Kremlt. Magnyitszkij egy nyugati befektetési alapnak, a Hermitage Capitalnek dolgozott, korrupcióval vádolt meg belügyi illetékeseket, de végül őt csukták be hasonló vádakkal. A börtönben nem kapott rendes orvosi ellátást, sőt aktivisták szerint durván meg is verték.

Az Egyesült Államok júliusban feketelistára tett 60 orosz illetékest, akiket azzal vádol, hogy felelősek voltak Magnyitszkij haláláért és brit sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben a brit hatóságok is beutazási tilalmat léptettek életbe ellenük. A Novaja Gazéta ellenzéki lap szerint a listán van Alekszander Basztirkin, az orosz szövetségi Nyomozóbizottság vezetője és az orosz főügyész két helyettese is. Alekszanjant csütörtökön temetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×