eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magasabb bért követelnek a szlovák tanárok

Országos tüntetést tartanak kedden a szlovákiai pedagógusok. A tanárok magasabb béreket és az oktatásügy jobb finanszírozását követelik.

A tüntetést az országos pedagógus-szakszervezet hirdette meg. A pozsonyi kormányhivatal előtt a becslések szerint mintegy nyolcezer alapiskolai tanár gyűlt össze az ország minden tájáról, emiatt az érintett iskolák többségében szünetel a tanítás kedden.

A pedagógusok magasabb béreket követelnek, elégedetlenek azzal, hogy a kormány jövőre csupán két százalékos béremelést helyezett kilátásba, miközben a szakszervezet legalább 15 százalékos emelést követel. A tanítók arra is szeretnék kötelezni a kabinetet, hogy az eddiginél több pénzt fordítson az oktatásra, ugyanis ezen a téren az ország jelentősen elmarad az európai átlagtól.

A pedagógusok már huzamosabb ideje elégedetlenek, követeléseik hangsúlyozása érdekében országos petíciós akciót indítottak, ám a szeptember elsejére hirdetett utcai megmozdulásuk kudarccal végződött az érdektelenség miatt. Mint a petíciós bizottság egyik tagja hangsúlyozta, egy kezdő tanár fizetése ma bruttó 499 euró, ami nettó 420 eurót jelent, de Pozsonyban ez még a lakbérre sem elég.

A petíció szervezői azt követelik, hogy az állam a GDP minimum hat százalékát fektesse az oktatásba, illetve azt is, hogy a tanárok bére az átlagbér 1,2-szeresét tegye ki. Ezen felül - tekintettel nehéz hivatásukra - el akarják érni a tanárok nyugdíjkorhatárának 56 évre csökkentését, továbbá azt, hogy 30 év oktatásügyben eltöltött év után lehetővé tegyék a nyugdíjba vonulást.

A szaktárca vezetése és a kormány a követeléseket a gazdasági és pénzügyi helyzetre való tekintettel irreálisnak tartja. A pedagógusok kilátásba helyezték, amennyiben nem tárgyalnak követeléseikről, októberben országos sztrájkot tartanak.

Az MKP indokoltnak és szükségesnek tartja a pedagógus-szakszervezetek tiltakozó nagygyűlését. A párt igazságtalannak és megalázónak, valamint a kormányprogram ígéretével összeegyeztethetetlennek tartja a pedagógusok bérezésének szégyenletes rendezését.. Az Európai Unió országaival összevetve a nemzeti össztermék oktatásra szánt mértékét vizsgálva Szlovákia a sereghajtók közé tartozik, és az MKP szerint ezen az állapoton változtatni kell, és a plusz források jelentős részét a pedagógusbérek emelésére kell fordítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×