eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magányos farkasoktól tartanak szeptember 11-én

A szeptember 11-i támadások tízéves évfordulójához közeledve az Egyesült Államok még mindig tart a terrorakcióktól. Az FBI és a Nemzetbiztonsági Minisztérium most figyelmeztetést adott ki, amely szerint továbbra is fennáll a veszélye, hogy kisrepülőgépekkel hajthatnak végre merényleteket.

Paranoia vagy elővigyázatosság? - a biztonsági illetékesek számára elég nehéz megítélni a kockázatokat, különösen, ha igaz az az amerikai kémszolgálatoktól származó állítás, hogy az arab demokráciamozgalmak kezdete óta kevesebb információt tudnak szerezni a szélsőségesek terveiről.

Egy héttel a szeptember 11-i, sokkoló terrortámadások tízéves évfordulója előtt az FBI és a belbiztonsági minisztérium arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy az al-Kaida kisrepülőgépekkel hajthat végre merényleteket.

A hatóságok szerint nincs konkrét összeesküvésről szóló információ, ám mégis figyelmeztettek, hogy az al-Kaida emberei, vagy követői kisgépeket akartak kibérelni, hogy azokat robbanóanyaggal rakják meg.

"Az al-Kaida és támogatói továbbra is érdeklődnek az iránt, hogy kisrepülőgépek vezetésére képezzék ki követőiket. Emellett nyugati személyeket akarnak beszervezni, hogy Európában, vagy az Egyesült Államokban képezzék ki őket. Ugyanakkor nincs információnk azonnali támadás tervéről" - állt a két hatóságnak a hétvégén kiadott ötoldalas összefoglalójában.

Matthew Chandler, az amerikai Belbiztonsági Minisztérium szóvivője "rutin"-kommunikének nevezte a dokumentumot.  "Megosztottuk az információt partnereinkkel, hogy felhívjuk a figyelmet arra, milyen fontos a folyamatos éberség" - mondta.

2002-ben amerikai illetékesek meghiúsítottak egy merényletkísérletet, amelyben egy kisgépet akartak nekivezeti egy amerikai hadihajónak. Egy évvel később az al-Kaida hasonló merényletet tervezett Pakisztánban a karacsi amerikai konzulátus ellen.

Biztonsági elemzők szerint ugyanakkor manapság a legnagyobb fenyegetést nem a csoportok, hanem az úgynevezett "magányos farkasok" jelentik. Olyan férfiak, mint például frankfurti reptéren lövöldöző koszovói, a társait texasi támaszpontjukon lelövő muzulmán-amerikai őrnagy, vagy a norvégiai mészárlást végrehajtó Anders Breivik. Ezek a támadók az internet segítségével radikalizálódtak. Az olyan csoportokat, mint amilyen a szeptember 11-i akciót tervezte, ma sokkal könnyebben felfedeznék - mondják biztonsági szakértők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×