eur:
390.65
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Még a vakáció alatt is dolgoznak a németek

A németek közismertek szorgalmukról és ezt a tényt egy most közzétett tanulmány is alátámasztja: a fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi intézet kimutatta, hogy az alkalmazottak évente összesen 460 millió munkaórát ajándékoznak vállalatuknak.

A nürnbergi tudományos központ a küszöbön álló nyári üdülési szezonnal kapcsolatban nagyszabású közvélemény-kutatást végzett, amelynek eredményéből kiderül, hogy a munkavállalók jelentős hányada még nyári szabadsága alatt is készen áll különböző hivatali feladatok elvégzésére.

A vakáció idején is dolgozó alkalmazottak 58 százaléka meg sem említi főnökeinek, hogy ellenszolgáltatást igényelne a pihenésre szánt idő alatt teljesített munkáért. Mindent összeszámolva a 23 millió, állandó alkalmazásban lévő német dolgozó egy év alatt 460 millió munkaórát ajándékoz vállalatának. Mindez első pillantásra igencsak nemes gesztusnak tűnik, de a nürnbergi intézet pszichológusok véleményét idézve rámutat arra, hogy hosszú távon a csaknem beteges szorgalom sok esetben a visszájára sül el. Az alkalmazottak ugyanis szabadságuk alatt nem tudják kellőképpen kipihenni magukat, új energiával feltöltődni, így könnyebben betegednek meg, és a vállalatnak ajándékozott munkaórákat nem egyszer táppénzen törlesztik le, azzal a különbséggel, hogy a betegszabadságon eltöltött időszak alatt távolról sem tudnak úgy regenerálódni, mint a tényleges nyaralás során.

Indokként a legtöbben nem annyira a szorgalmat, hanem az állásuk esetleges elvesztésétől való félelmet hozzák fel.

A nagyvonalúnak tűnő magatartást az egyre nagyobb anyagi nehézséggel küzdő betegbiztosító intézetek is ellenzik, mert végül nekik kell fedezni a megbetegedések kezelésével kapcsolatos orvosi számlák jelentős részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×