eur:
388.51
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Brüsszelnek van B terve

Az EU-nak van úgynevezett B terve arra az esetre, ha a görög parlament ma elutasítaná az újabb takarékossági programot - közölték brüsszeli források. A parlamenti "nem" esetére eddig azt jósolták, hogy Athén nem kerülheti el az államcsődöt. A tüntetőket ez már nem zavarná, pénzügyi vezetők szerint viszont Görögország öngyilkosságot követne el.

Ma szavaz a görög parlament az államcsőd elkerülésére kidolgozott szigorú pénzügyi csomagról, és Athénben pattanásig feszült a hangulat. A keddi tiltakozásokban 46 ember - többségükben rendőrök - sebesültek meg, és a tüntetők azt ígérték: kordont vonnak a parlament épülete köré, hogy a képviselők ne tudjanak bejutni. Továbbra is tart a kétnapos általános sztrájk, ami azt jelenti, hogy a szigetek között nem jár sok komp, egy sor légijáratot töröltek, és a kórházak csak alapellátást nyújtanak.

A magasabb adókat, az eddig szent tehénként óvott állami szektorban további elbocsátásokat és az állami vagyon kiárusítását előirányzó csomag roppant népszerűtlen. A tüntetőket nem érdekli a görög központi bank elnökének jóslata, hogy az ország "öngyilkosságot" követ el, ha a parlament nemmel szavaz. Õk úgy érzik: a politikusok okozták a bajt, ne az emberekkel fizettessék meg az árát.

Brüsszelben eddig azzal próbálták a takarékossági csomag elfogadására ösztönözni a görög képviselőket, hogy nincs más út arra, hogy elkerüljék az államcsődöt. Kedd este EU-források azonban azt mondták: igenis létezik úgynevezett B terv, amelyen már hetek óta dolgoznak. A terv célja nemcsak az, hogy elkerüljék Görögország fizetésképtelenségét, de az is, hogy az "adósságvírus" ne terjedjen át Portugáliára, Spanyolországra és talán Olaszországra is, emellett pedig, hogy megóvják a görög hiteleik miatt különösen sérülékeny francia és német bankokat. A franciák 40, a németek 25 milliárd eurót veszítenének Görögország bedőlésével.

Többé-kevésbé nyilvános, hogy létezik egy francia terv egy összetett finanszírozási módszerről, amely a víz fölött tarthatja Görögországot, de ez csak a következő három évben visszafizetendő 100 milliárd eurós tartozásra vonatkozik. A tartozás felét 30 éves futamidejű, 5,5 százalékos kamatú kötvénnyé alakítanák át.

Erre jönne még 2,5 százalékos kamat annak függvényében, hogyan teljesít a görög gazdaság. 30 százalékot Athén visszafizetne, az adósság fennmaradó húsz százalékának törlesztésére pedig egy komplex megoldással gyakorlatilag a nagy államok, vagy nemzetközi intézmények vállalnának garanciát. Németország korábban jelezte: ellenzi, hogy kezesként lépjen fel.

Miközben a befektetők általában menekülnek a tönk szélére sodródott országok kockázatos állampapírjaitól, Kína az, amely továbbra is vásárol eurozóna-tartozásokat, sőt jelezte azt is, hogy részesedést szerezne európai cégekből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×