eur:
388.91
usd:
360.54
bux:
68388.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hideg, eső, dagonya - elkezdődött a Glastonbury Fesztivál

A brit könnyűzene nagy esemény ezen a hétvégén a Glastonbury Fesztivál. Idén is nagy esőzések előzték meg, tehát a hatalmas sátorverő-réten vastagon áll a sár. A fesztiválozók szerint az az igazi, ha nem csak a legjobb együttesek zenéjét szolgáltatják a belépőjegyért, hanem a sártengert is, amiben dagonyázni lehet.

A legnépszerűbb angol popfesztivál színhelye nem Glastonbury városa, hanem az onnan nyolc kilométerre fekvő Pilton falucska szélén elterülő, négy négyzetkilométer kiterjedésű Worthy Farm. Akárcsak az óbudai Sziget Fesztiválon, itt sem kizárólag zene élvezhető, hanem színház, cirkusz, kabaré és sok egyéb látványosság is. A fesztivált negyven éve szerény körülmények között alapították, de idén már 700 előadás lesz a színpadokon és 170-ezer fős közönséget várnak.

Külön attrakció a sár. A Worthy Farm síkságon fekszik, két patak szeli át, június közepétől ezek is felduzzadnak, de az év ebben a szakában Anglia vidékein sok az eső, így a fesztiválra érkezőknek sáros terepen kell felverni a sátraikat. Hideg van, esik, térdig ér a sár. Ezt szeretik a Glastonbury-rajongók, boldogan hemperegnek a pocsolyákban. Immár évek óta visszatérő veteránok vegyülnek a tinédzserekkel, együtt dagonyáznak.

Az idei program legkiemelkedőbb attrakciói között említhetjük a U2, a Coldplay és Beyonce fellépését. Néha komoly dilemma, hogy mit válasszon a közönség két egyidejű koncert közül, a Coldplay például párhuzamosan lép fel a Chemical Brothersszel. Aki másféle zenére vágyik. az hallgathatja B.B. Kinget, Morrissey-t, Fatboy Slimet, vagy Paul Simont, de a fesztiválrendezők gondoskodtak a fülsketítésről is, fellép a Kaiser Chiefs és a Queen of the Stone Age.

Idén a Piramis elnevezésű nagyszínpad előtt olyan mélyen állt az esővíz, hogy szivattyúskocsikat kellett kirendelni, és tonnaszámra szórnak le szalmát. A Glastonbury Fesztivál százmilliókat hoz a brit könnyűzeneiparnak, de komoly bevételt jelent a gumicsizma-gyárosoknak is. A nulladik nap első eseménye a reggeli zápor volt, aminek következtében tipi sátracskák százai kerültek víz alá. A sarat élvezik a fesztiválozók, de megfulladni nem akarnak.

Azt, hogy Angliában június vége felé esős az idő, azt egyaránt tudják a wimbledoni teniszbajnokság és a Glastonbury Fesztivál rendezői. Ám az is elrendeltetésszerű dolog, hogy a wimbledoni döntőkre és a fesztivál zárónapi koncertjeire mindig kisüt a nap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×