eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"A legjobb lehetőséget választottam: a börtönt"

Extrém eszközhöz nyúlt egy amerikai férfi, hogy megkapja a szükséges orvosi ellátást: kirabolt egy bankot. Így akart börtönbe, pontosabban börtönkórházba kerülni.

Úgy tűnik, az Obama-féle egészségügyi reform jótékony hatásait még nem minden amerikai polgár érezheti.

Az észak-karolinai James Richard Verone-nek például nem volt elég pénze a orvosi ellátásra, ezért eredeti megoldást talált. Besétált egy bankba, és szó nélkül átnyújtott egy papírt a pénztárosnak arról, hogy egy dollárt és ingyenes orvosi vizsgálatot követel. Ezt követően nyugodtan megvárta, amíg megérkezett a hatóság, hogy őrizetbe vegye.

Az 59 éves férfi most már rács mögött, az őrizetesek narancssárga ruháját viselve várja az orvosi vizitet, amelyet be is ígértek neki a hétre.

Az eset elsőre nevetségesnek tűnik, de a munkanélkülivé vált ember elkeseredésének jó példája. Veron 17 éven keresztül szállított Coca-Colát üzletekbe és automatákba, de a gazdasági válság őt is utolérte, és elvesztette az állását. Teherautó sofőrként folytatta, de ez a munka sem tartott sokáig.

Ezután egy élelmiszerboltban helyezkedett el, de a sok emelgetést nem bírta a szervezete, a bal lábára lesántult, és reumás panaszai is voltak. Olyan erős mellkasi fájdalmak jelentkeztek, amelyeket már nem tudott elviselni. Nem akart a testvérei nyakán élősködni, és ezért élelmiszer bónuszokért folyamodott - ez már a szegénység valódi jele az Egyesült Államokban. De így sem tudott kijönni a pénzéből.

Június elején végül megfogant a fejében a terv. Egyik reggel felkelt, lezuhanyozott, kivasalta az ingjét, és feladott egy levelet a helyi újságnak. A borítékon a feladó címeként a megyei börtönt jelölte meg.

A levélben leírta, hogy egy dollárért ki fog rabolni egy bankot, hogy az elméje ép, de a teste már nem.

A pénztáros egyébként annyira megijedt, hogy kórházba kerül, Verone pedig - terve szerint - börtönbe. Ám mivel csak egy dollárt követelt, nem emeltek ellene vádat rablási kísérlet miatt, de közölte a bíróval: ha kell, megismétli tettét. 100 ezer dolláros óvadékát 2000 dollárra csökkentették, de azt mondta: esze ágában sincs kifizetni.

Most az várja, hogy pénteken megvizsgálja a börtönorvos. Később megműtik, majd eltölt néhány évet a rácsok mögött. Szabadulásakor a tengerpartra akar költözni.

Az Obama-féle egészségügyi reformnak van egy olyan rendelkezése, amely a Verone-hoz hasonló emberek számára megkönnyítené az orvosi ellátást, ám a paragrafusok csak 2014-től emelkednek törvényerőre. A kényszerű bankrabló azt mondta: "volt egy sor lehetőségem, de végül a lehető legjobbat, a börtönt választottam".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×