eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szertefoszlott az iráni női fociválogatott álma

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem hagyta játszani egy válogatott meccsen az iráni női csapatot, ezért nem juthatnak ki a londoni olimpiára. Az ok, az iszlám előírásoknak megfelelő mez, amelyben az iráni lányok a pályára léptek volna.

Szertefoszlott egy álom - valószínűleg nem lesz ott a londoni olimpián Irán lelkes női fociválogatottja. Az iráni lányokkal, néhány perccel a Jordánia elleni múlt heti selejtező előtt tudatták, hogy nem léphetnek pályára az iszlám előírásoknak megfelelő, de a FIFA-szabályzatot sértő mezük miatt. A csapattagok a pálya pázsitján ülve, hitetlen arccal és zokogva fogadták a hírt.

A mez része egy fehér, hátul szorosan megkötött, a fület és a nyak hátsó részét takaró fejkendő. A ruházat emellett a nyakat elől takaró, garbószerű és a testre nem szorosan simuló felsőből, sípcsontig érő nadrágból és magas sportszárból áll.

Az Iráni Női Labdarúgó Szövetség vezetője azt mondta, hogy a FIFA tavalyi tilalma után módosították a mezt, és azt hitték, hogy azt a szervezet frissen újraválasztott főtitkára, Sepp Blatter is jóváhagyta. "A módosítások után hagyták, hogy válogatott mérkőzéseket játsszunk le, és azt hittük, nincs akadálya, hogy kijussunk az olimpiára" - mondta az iráni szövetség főnöke, aki panaszt emelt a felügyelőszervnél.

A FIFA 2012-es olimpiai szabályzata kimondja, hogy a játékosok nem viselhetnek politikai, vallási, kereskedelmi, vagy személyes üzeneteket és szlogeneket a mezükön, vagy melegítőjükön.

Az Iráni Iszlám Köztársaságban ugyanakkor kötelező a női focisták számára, hogy eltakarják a hajukat, és a testet elfedő melegítőben játsszanak. Az iráni szövetség szerint a mez nem hordoz sem politikai, sem vallási üzenetet, és nem veszélyezteti a játékosok egészségét.

Bármi is legyen azonban a nemzetközi szövetség döntése, az iráni lányok valószínűleg nem jutnak ki az olimpiára. Mivel nem játszhattak a múlt héten Jordánia ellen, a meccset 3-0-s győzelemmel könyvelték el utóbbiak javára.

A FIFA ugyanakkor azt mondja: hogy egyszer már figyelmeztették az irániakat. Azt engedélyezték nekik, hogy a hajat igen, de a fület és a nyakat nem takaró sapkát viselhessenek. "Ennek ellenére a játékosok hidzsábban jelentek meg, ami teljesen elfedte a fejet és a nyakat, és ezzel megsértették a játék szabályait" - érvelt a nemzetközi labdarúgó szövetség.

Az ügynek politikai szála is lehet. Az irániakat egy bahreini FIFA-delegátus tiltotta el a játéktól. A bahreini királyi család és az öböl-menti arab országok szerint az irániak támogatták a síita bahreini tüntetőket, akiknek demokráciapárti tiltakozását brutálisan letörték az ottani hatóságok. Irán viszont élesen bírálta emiatt a bahreini monarchiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×