eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem biztos, hogy a trágyázás okozta a hasmenésjárványt

Gyors ütemben terjed a veszélyes hasmenésjárvány Németországban. A betegség már több halálos áldozatot követelt, és a fertőzések száma megközelíti a fél ezret. A mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter a tévé reggeli adásában óvott azoktól a feltételezésektől, hogy a járványt a gondatlan trágyázás okozta volna.

Ilse Aigner is hangsúlyozta, hogy az orvosok egyelőre tüneti kezelésre kényszerülnek, mert az EHEC-bélbaktériumokat az antibiotikum elpusztítja ugyan, de - mintegy végső bosszúként - olyan méreganyaggal árasztják el a szervezetet, amely súlyos csapást mér a veseműködésre.

Eddig a kórházakban dialízissel próbálkoztak a válságos helyzetbe került betegek megmentésére. A megbetegedés általában véres hasmenéssel jár, amelyet erős fejfájás, általános levertség, illetve magas láz kísér.

A mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter tévényilatkozatában hangsúlyozta azt is, hogy egyelőre nem tudni, mi okozza a járvány gyors terjedését, de sok jel mutat arra, hogy a fertőzés forrását mosatlan zöldség, illetve gyümölcs jelentheti. Ezért Ilse Aigner a gyakori kézmosást és a tisztaság általános fokozását javasolta megelőző intézkedésként.

A coli baktérium egyik válfajaként ismert EHEC-bélbaktérium nem ismeretlen a berlini Robert Koch járványügyi intézet kutatói számára, de eddig még sohasem okozott ilyen méretű járványt. Az első megbetegedéseket a hónap elején észlelték Észak-Németországban, és időközben már a délen fekvő Bajorországban is több személy került kórházba az életveszélyes hasmenés tüneteivel.

Országszerte már fél ezer fölé emelkedett a járványban megbetegedett, illetve fertőzésgyanús személyek száma. Közülük legalább 80 személy állapota válságos.

Fertőzött élelmiszerrel, vagy akár fertőzött személyek utazásával is átterjedhet Magyarországra a Németországban rendkívül gyorsan terjedő hasmenés-járvány - mondta az InfoRádiónak Herpay Mária, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×