eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nyugatiak sem sértegethetik az iszlámot

Akár egy év börtönre is számíthat Dubajban az a brit üzletember, akit azzal vádolnak, hogy terroristának nevezte Mohamed prófétát. Annak ellenére, hogy luxusáról ismert Dubaj a nyugatiak kedvelt úti célja, a látogatók és az ott dolgozók időként szembesülnek a helyi szigorú törvényekkel.

A 40 éves Andrew Graham a vádirat szerint egy számítógép szaküzletben szólalkozott össze a pakisztáni eladóval, és nevezte terroristának Mohamed prófétát.

Az iszlám megsértése súlyos bűntett az Egyesült Arab Emirátusokban és az Arab-öböl más országaiban is. Graham akár egy évig tartó börtönbüntetésre és pénzbírságra számíthat.

Az üzletember a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, bár elismerte, hogy összevitatkozott az eladóval.

Hasszan Habib azonban másként adta elő a történetet. Graham kötekedni akart, momdta, "szidta az országomat, a muszlimokat és a prófétát is". "Nem először történt meg, más boltokban dolgozó barátaim is ismerik. Õk azonban indiaiak. Velem még inkább veszekedni akart" - állította.

A bíróságon elhangzott, hogy a brit férfi a tálibok miatt vitázott az eladóval. Habib azt mondta neki, hogy a muzulmánok békeszeretőek, mire a Graham állítólag azt válaszolta: "minden muzulmán őrült, a ti Mohamed prófétátok rossz ember, terrorista volt". Az ilyen megjegyzéseket sok muzulmán szentségtörőnek tartja, és a dán Mohamed-karikatúrákat követő erőszakos tiltakozások is példázták, mennyire érzékeny a téma.

Graham rövidnadrágban érkezett a bíróságra, amiért felszólították, hogy öltözzön át. A vádlott azt mondta: szerinte az eladó a tálibok támogatója. "Azt mondtam neki, hogy őrült, mert a tálibok terroristák, embereket ölnek és egymást is felrobbantják. Nem mondtam rosszat a muzulmánokról, vagy a prófétáról". Az ügyben június elején hirdetnek ítéletet.

Nem ez volt az első eset, hogy nyugatiak összetűzésbe kerültek a törvénnyel Dubajban a viselkedési szabályok miatt. Egy éve azért állítottak bíróság elé egy brit férfit, mert állítólag "bemutatott" egy helyi lakosnak. Egy ausztrál ápolót szintén egy "egyujjas köszöntés" miatt egy hónapra börtönbe zártak 2009-ben. Egy brit pár pedig azért került bajba, mert egy étteremben megcsókolták egymást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×