eur:
390.97
usd:
366.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hiába a sok éhező, az ételek kárba mennek

Miközben a világ lakosságának egy része éhezik, az élelmiszerek komoly hányada - a kezelés hanyagsága és a szállítások elhúzódása miatt - veszendőbe megy. Emiatt az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO Düsseldorfban tartott kongresszusán az illetékesek megkongatták a vészharangot.

A jóléti társadalom egyik velejárója a gondatlan pazarlás - állapította meg a német mezőgazdasági miniszter a düsseldorfi kongresszus megnyitóján, és hallgatóságát arra intette, hogy fokozottabb mértékben takarékoskodjon az élelmiszerekkel. Ilse Aigner azt mondta: ha körültekintéssel és beosztással fogyasztanánk a rendelkezésünkre álló élelmiszereket, földünk minden lakója jól lakhatna.

A düsseldorfi kongresszust az ENSZ mezőgazdasági szervezete azért rendezte, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az élelmiszerek nemzetközi méretű pazarlására. A legújabb felmérések szerint Európában és Észak-Amerikában évente minden egyes ember átlagosan 115 kilogramm élelmiszert hagy veszendőbe menni.

A kimutatás pikantériája, hogy Afrikában az egy főre eső évi pazarlás eléri a 11 kilót, azonban a fejlődő országokban a veszteség főleg a helytelen szállításból fakad, a világ jóléti övezetében a kereskedők és a fogyasztók a felelősek a pazarlásért. A düsseldorfi kongresszus felszólalói ezzel kapcsolatban a nem átgondolt beszerzéseket, a nyakló nélküli rendeléseket, továbbá a szavatossági határidők terén mutatkozó túlzott elővigyázatosságot okolták azért, hogy az üzletekben annyi élelmiszert dobnak el.

A pazarlásról készült felmérésből kitűnt az is, hogy Európában és Észak-Amerikában a vásárlók sok esetben a kínált gyümölcsöt vagy zöldséget a külalak alapján osztályozzák, és a kicsit is szabálytalan formájú élelmiszertől már idegenkednek, így ezek jórésze emiatt vész kárba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×