eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Ilyen feleséget rendelt magának bin Laden

Oszama bin Laden házasságközvetítővel kerestetett magának feleséget egy évvel a szeptember 11-i támadások előtt. Mélyen vallásos és fiatal nőt akart magának. A rejtekhelyéről elvitt anyagok arra utalnak, hogy újabb, sok áldozatot követelő merényleteken törte a fejét.

"Istenfélő, kötelességtudó, fiatal, 16-18 éves, illedelmes, de legfőképp türelmes legyen" - sorolta telefonon kiválasztott házasságközvetítőjének, a magas rangú al-Kaida-tag Rasad Mohamed Szajíd Iszmaelnek bin Laden 1999 szeptemberében, milyen feleséget akar magának. Az al-Kaida vezér ötödszörre készült nősülni, és ezért hívta fel az akkoriban Kabulban tartózkodó, szintén jemeni származású sejket.

Iszmaelnek szerencséjére volt jelöltje, egy volt tanítványa, a 17 éves Amal Ahmed al-Szadah, egy jemeni tisztviselő lánya, akire tökéletesen illett a leírás.

Tizenegy évvel később Amal és lánya pakisztáni őrizetben van - azt követően fogták el, hogy amerikai kommandósok rájuk törtek és megölték Oszama bin Ladent. Az amerikaiak ki akarják hallgatni, de a rájuk dühös pakisztániak azt mondják, hogy ezt nem hagyják.

Rasad pedig azt mondta, most, hogy Amal megözvegyült, más muszlimok kötelessége, hogy vigyázzanak rá. "Ha az amerikaiak bántani merik, akkor elszabadul a pokol az iszlám világ és a nyugat között" - fenyegetőzött.

Rasad 2000-ben visszatért Jemenbe és felkereste a kiszemelt menyasszonyt. Elmondta neki, hogy kicsoda bin Laden, és azt is, hogy a férfi egyik helyről a másikra menekült az őt üldöző amerikaiak elől. "Kötelességtudóan igent mondott", ezt követően küldtek a családjának öt ezer dollár és megkezdték az esküvői előkészületeket, valamint a menyasszony afganisztáni utazásának szervezését - írja a brit Guardian.

Amalt Pakisztánból vitték Afganisztánba bin Laden emberei, a pár Kandahárban, a tálibok központjában kelt egybe. Férfiak énekeltek és táncoltak, bin Laden lábánál pedig rituálisan levágtak egy bárányt, majd a vendégek verseket szavaltak.

Rasad azt mondja: örül az al-Kaida vezér halálának, "mert bin Laden mindig is mártír akart lenni". Az amerikaiak attól tartanak, hogy a szervezet önállóan fellépő, jemeni szárnya jelenti majd a jövőben a legnagyobb fenyegetést. A múlt héten robotrepülőgépes támadásban felrobbantottak egy autót - a célpont a helyi al-Kaida szellemi vezetője volt, aki azonban megúszta a támadást.

Közben a bin Laden rejtekhelyén talált napló szerint az al-Kaida főnök további, véres támadásokra ösztönözte híveit. "Ne csak New Yorkra, hanem kisebb amerikai városokra is gondoljatok! - írta, és hozzátette: "csak több ezer ember halála késztetheti Amerikát arra, hogy kivonja katonáit az arab világból."

Szerző: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×