eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

A szíriai vezér családja már elmenekült?

Szíriában a hadsereg egyes városokban fokozta a demokráciát követelő tüntetők elleni fellépést, miközben máshol enyhített a szorításon. Brit sajtójelentések szerint már hetekkel ezelőtt Londonba távozott Bassár al-Aszad elnök brit származású felesége. Washington hajlik arra, hogy rezsimváltást követeljen.

További szíriai katonák és tankok érkeztek a felkeléssé terebélyesedett demokráciapárti mozgalom központjába, az ország déli részébe, miközben jogvédők azt mondják, hogy több mint 750 ember halt meg a rendteremtő akciókban. A katonák több területet lezártak, és házról házra járva keresik a listájukon szereplő embereket, emiatt sokan menekülnek.

Washingtonban az Obama-kormányzat arra hajlik, hogy közölje: Bassár al-Aszad rendszere elveszítette jogát a kormányzásra, és le kell váltani a rezsimet. A határozott állásfoglalás azonban azért késik, mert az arab országok is megosztottak, és Európa sem adott határozott reakciót.

Washingtonnak mérlegelnie kell, hogy ha a szavakban kiáll a rezsimváltás mellett, meddig tud elmenni tetteiben. Név nélkül nyilatkozó fehér házi illetékesek azt mondták: Aszad szertefoszlatott minden reményt, hogy bármit is megvalósítana 11 évvel ezelőtt meghirdetett reformprogramjából. Aszadot korábbi szövetségese, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is élesen bírálta.

A katonák a főváros, Damaszkusz egyik negyedét is lezárták. Az ottaniak nem tudnak kommunikálni a külvilággal, nem lehet bejutni, vagy kimenni - mondta Mustafa Osszo emberjogi aktivista. "Ahol tüntetések vannak, ott megjelennek a katonák" - tette hozzá.

A hadsereg a múlt héten lerohanta a tengerparti Baniasz várost is, és kikapcsolta a közműszolgáltatásokat, bár kedden éppen itt lazított a szorításon, és szabadon engedett 300 embert. Katonák és páncélosok jelentek meg a tiltakozó mozgalom bölcsője, a déli Daraa város környéki falvakban. Az elmúlt két hónapban több ezer szíriait vettek őrizetbe, és 9000 embert még mindig fogságban tartanak - mondják helyi aktivisták.

Közben brit sajtójelentések szerint - bár egyelőre csak a bulvármédia állítja ezt -, Londonba menekült Bassár al-Aszad brit születésű felesége az elnök pár három gyermekével együtt. Aszma Aszad vagy szüleinél, vagy egy főváros-környéki elegáns házban él. Mindezt abból a 65 milliárd dollárból fedezi, amelyet férje külföldre csempészett - állítja a Daily Mail.

A házaspárt 2002-ben II. Erzsébet királynő is fogadta. Az állami vizit idején felmerült a remény, hogy Szíria fokozatosan az arab demokráciák egyikévé válik, a korábban a londoni Cityben, a JP Morgan bankban dolgozó Aszma Aszadot pedig elegáns megjelenése és brit gyökerei miatt különösen szerette a média, a Vogue magazin például "Sivatagi rózsának" nevezte.

A Mail szerint különösen kínos lehet a brit kormánynak, ha a kettős állampolgár Aszad asszony titokban, Londonban tartózkodik, miközben férje rezsimjét szankciókkal büntetik. A Mail riporterei egy diplomáciai rendszámú Mercedest láttak Aszma Aszad szüleinek nyugat-londoni háza előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×