eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sokba kerül a Renault-nak a kamubotrány

Öt vezető beosztású munkatársát bocsátja el vagy váltja le jelenlegi funkciójából a Renault francia autógyártó igazgatótanácsa az év elején kirobbant, és azóta hamisnak bizonyult ipari kémkedési ügy miatt. A történet legnagyobb vesztese Patrick Pelata, a cég kettesszámú vezetője, akinek azt róják fel, hogy önkényesen, az ellenérveket lesöpörve járt el az ügyben.

Szűk egy hónapot kellett várni, hogy fejek hulljanak a Renault-nál nagy vihart kavart, sokak szerint a cég történetének egyik legszégyenletesebb eseménye miatt. A társaság vezetése ugyanis mindenféle bizonyíték nélkül januárban elbocsátotta az elektromos-autó programjának három kulcsfiguráját, mert megalapozottnak látta azokat a vádakat, melyek szerint második generációs, szabadalmi joggal még nem védett elektromos motor és akkumulátor terveket adtak el külső megrendelőknek.

Időközben aztán kiderült, hogy a történet teljes egészében hazugság volt, melyet a Renault biztonsági szolgálatának egyik vezetője talált ki, akit azóta már elbocsátottak a cégtől. Hétfőn az igazgatótanács végleg pontot kívánt tenni az ügyre, és mivel úgy vélték, hogy a belső nyomozást felügyelő Patrick Pelata általános igazgató a vállalat szabályait is megszegte, elfogadták hát az egy hónappal korábban egyszer már elutasított lemondását.

Rajta kívül még négy ember bukik bele a történetbe. A biztonsági szolgálat igazgatójának és egyik munkatársának azért mondanak fel, mert nem ellenőrizték kellőképpen a feljelentő állításait, de távozni kell a cég jogi igazgatójának és a vállalat főtitkárának is, ez utóbbinak azért, mert nem jelezte, hogy az eljárás nem felelt meg az előírásoknak, holott ez a feladatai közé tartozott.

Helyén marad viszont a Renault elnök-vezérigazgatója, az igazgatótanács tagjai ugyanis úgy vélik, hogy Carlos Ghosn-t csak kétszer, az ügy legelején és a végén tájékoztatták a részletekről, így a meghozott döntések miatt nem tehető felelőssé.

A történeten egyébként - az erkölcsi káron túl - a részben állami tulajdonú Renault számítások szerint mintegy 11 millió eurót, mai árfolyamon közel három milliárd forintot bukik majd. Az eddig megjelent hírek szerint az ártatlanul meghurcolt és kirúgott három káderének eddig közel 800 ezer eurót fizetett ki végkielégítés címen, de további 1,4 milliót az indokolatlan elbocsátások miatt kell majd kiutalniuk.

A fentiek mellett az okozott erkölcsi kárért a bíróság összesen mintegy kilenc millió eurós jóvátételt ítélhet meg az érintetteknek. Az ügy hozadékához tartozik, hogy a Renault visszavette a marketingosztály másfél éve szintén koholt vádak alapján menesztett egyik vezetőjét is, neki az elszenvedett meghurcolások miatt 300 ezer eurós kártérítést fizetett ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×