eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mérnöki csoda forradalmasíthatja az áramszállítást

Forradalmi változást hozhat a megújuló energia európai felhasználásában a Nagy-Britannia és Hollandia között húzódó új vezeték, a BritNed. A kábel 1000 megawattnyi, egy atomerőmű által termelt mennyiséggel egyenlő áramot tud szállítani.

A BritNed kábel mérnöki csoda: 260 kilométer hosszan fut az Északi-tenger alatt, 23 ezer tonna, és magasfeszültségű egyenáram vezetékként sokkal nagyobb távolságra tud áramot szállítani, mint a "hagyományos" váltóáramú kábelek, amelyeken 80 kilométer után veszteség keletkezik.

A BritNed az angliai Isle of Graintől majdnem Rotterdamig fut. Azért tartják forradalminak, mert ha ilyen kábelekkel hálóznák be Európát, akkor könnyebb lenne a megújuló forrásokból származó áramot beletáplálni a hálózatba.

A megújuló források egy részénél az ingadozó teljesítmény jelent gondot, miközben a hálózatban stabil szinten kell tartani a feszültséget. A brit hálózat, a National Grid azt mondja, hogy az új kábellel importálni tudnak energiát, amikor nincs elég szél, és exportálni, amikor több szélenergia áll rendelkezésre.

A Greenpeace azonnal úgy reagált, hogy Európa közelebb került az egyik legnagyobb megújuló forrás, az Északi-tenger energiájának hasznosításához.

A térség tíz országa decemberben állapodott meg arról, hogy összehangolják az új HVDC, azaz magasfeszültségű egyenáramú kábelek telepítését. Az északi-tengeri hálózat a régió megújuló forrásokból származó energiatermelését kapcsolná össze: ebbe táplálnák a brit szél-, a német nap- és a skandináv vízi energiát.

Wildried Breuer, a vezeték két végén épült trafóállomásokat tervező Siemens energiaszállítási vezetője azt mondta: a szuper hálózat megépül, de csak fokozatosan. "Ez nem olyan befektetés, mint egy autópálya. Szakaszonként fejlesztik majd, 10-15 éven keresztül" - nyilatkozta a brit Guardiannek.

Nagy-Britannia 2020-ig 30 gigawattos tengeri szélenergia-telepeket tervez létrehozni, és a termelés egy részét exportálná a kontinensre. A HVDC vezeték nem újdonság - Franciaország és Nagy-Britannia között már 25 éve üzemel, de az igazi potenciált a megújuló energia szállítása jelenti.

A britek például, arról tárgyalnak, hogy egy Izlandról futó kábellel hozzanak be az ottani geotermikus forrásokból termelt áramot. Ehhez egy 1300 kilométer hosszú vezetéket kellene építeni. Az eddig épített leghosszabb ilyen kábel 580 kilométeres, és Hollandiát köti össze Norvégiával, viszont kapacitása kisebb a BritNed vezetékénél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×