eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A további vérontás megelőzésére szólított fel Elefántcsontparton az ENSZ-főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a további vérontás megelőzésére szólította fel Alassane Ouattara elefántcsontparti elnököt azt követően, hogy elfogták az államfői címhez ragaszkodó és polgárháborút kirobbantó elődjét.

Az ENSZ-főtitkár azt követően beszélt telefonon Alassane Ouattarával, hogy a novemberi választáson győztes elefántcsontparti elnök katonái egy francia-ENSZ akciót követően bunkerében elfogták a korábbi elnököt, Laurent Gbagbót. A világszervezet vezetője arra szólította fel Ouattarát, hogy akadályozza meg a további vérontást a Gbagbo-hívek ellen.

Bár a nemzetközi közösség Ouattarát ismerte el elnöknek a novemberi választások után, amelyeket követően az elődje nem volt hajlandó átadni a hatalmat, a politikus megítélését árnyalhatja, hogy tömeggyilkosságokat és atrocitásokat írnak az őt támogató milíciák számlájára. Az egyik nyugati városban például, legkevesebb 200 embert öltek meg egy Ouattarát támogató törzs tagjai, akik a riválishoz hű csoporton álltak bosszút.

A francia csapatok támadása után Gbagbo megadta magát riválisa katonáinak, ennek ellenére azonban ENSZ-csapatok vigyáznak rá, méghozzá abban a szállodában, ahol hónapokon át Ouattara élt elbarikádozva, ENSZ-védelem alatt.

Az ENSZ-főtitkár figyelmeztetett, hogy az ex-elnök biztonsága immár Ouattara-kormány felelőssége, és határozottan figyelmeztette a megválasztott államfőt, hogy akadályozza meg a további jogsértéseket. "Az emberi jogok megsértőit, függetlenül attól, melyik oldalon álltak, felelősségre kell vonni" - mondta Ban. Ugyanakkor értésre adta: ha Laurence Gbagbo már korábban tiszteletben tartotta volna a választók akaratát, akkor az ország elkerülte volna történelme eme tragikus fejezetét.

Televíziós beszédében Ouattara pártatlan pert ígért elődjének és közölte, hogy dél-afrikai mintára létrehozza az Igazság és Megbékélés Bizottságát, amely kivizsgálja a vitatott kimenetelű elnökválasztás utáni mészárlások ügyét.

A megbékélés azonban nehéz lesz: Elefántcsontpart nemcsak politikailag, de etnikailag és vallásilag is megosztott. Gbagbo keresztény, Ouattara és hívei muzulmánok. Ouattarának még meg kell győznie azt a 46 százalékot, aki nem rá szavazott, hogy nemcsak saját választóira gondolva fog kormányozni - jegyzi meg az Economist.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×