eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jól jött Moszkvának az olajár megugrása

A Világbank előrejelzése szerint 4,4 százalékkal bővül az idén az orosz gazdaság. A nemzetközi intézmény ugyanakkor figyelmeztetett az infláció veszélyére és arra, hogy Oroszország még mindig túlzott mértékben függ az olaj- és gázexporttól.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök programjának része, hogy modernizálja, és több lábra állítsa a bevételei javát az energiahordozók külföldi eladásából szerző Oroszországot. Egy évvel a következő elnökválasztás előtt a Világbank megjegyzése arra utal, hogy ez nem sikerült neki. A megugrott olajárak azonban jól jöttek Moszkvának.

"A nyugat-európai gazdasági növekedés, és az olajárak emelkedése nyomán az orosz gazdaság az idén 4,4, jövőre 4 százalékkal bővül majd" - írta jelentésében a Világbank. Az Európában irigylésre méltó növekedés azonban a stabilan növekvő belső fogyasztás és a hosszú távú hitelek alakulásától is függ - tette hozzá a bank. Oroszország továbbra is ki van szolgáltatva a kiszámíthatatlan nemzetközi események miatt ingadozó energiaáraknak.

Az orosz gazdaság tavaly négy százalékkal nőtt, miután a pénzügyi válság nyomán 2009-ben közel nyolc százalékos visszaeséssel kellett szembenéznie a hitelkrízis hatására visszaesett energia-kereslet miatt.

Kormányilletékesek elismerik, hogy a talpra állás üteme attól is függ, hogy mennyire sikerül javítani az üzleti környezetet és fejleszteni a hazai vállalkozásokat. Ezek szintén Medvegyev modernizációs programjának sarokkövei. Az elnök egy múlt heti tanácskozáson egy kétmilliárd dolláros befektetési alap felállítását ígérte, amelyet később tízmilliárdosra bővítenek.

Az AFP elemzőket idézve azonban megjegyzi: rövid távon az alap nem hathat ki az orosz gazdasági növekedésre, mert a decemberi parlamenti- és a jövő évi elnökválasztások előtt nagy a politikai nyomás, hogy az orosz vezetés növelje a jóléti kiadásokat. A kampánycélokat szolgáló költekezéssel azonban a tervezett hat-hét százaléknál magasabb szintre ugrana az infláció. Júliusban a drágulás még öt és fél százalék volt, de mostanra közel kilenc százalékra ugrott - figyelmeztetett a Világbank.

Elemzők azt is megjegyzik, hogy a magas energiaárak idején a Kreml keményebb külpolitikát folytat. Az orosz költségvetést a hordónkénti 75 dolláros olajár alapján állapították meg, de az árak most 100 dollár körül mozognak. Minden 10 dolláros ugrás 23 milliárd extra pénzt termel az államkasszának - jegyzi meg az AFP.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×