eur:
389.55
usd:
361.95
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hamarosan szivárogtat a WikiLeaks riválisa

A hivatalos feljegyzéseket szivárogtató WikiLeaks oldal dühös reakciókat váltott ki több országban, de az oldalt fenntartók között is nézeteltérések támadtak. Ennek nyomán volt dolgozók azt határozták el, hogy hétfőtől rivális szivárogtató oldalt indítanak Openleaks.org néven. Közben felmerült a gyanú, hogy a WikiLeaks mégsem támogatja azt az amerikai katonát, akitől a titkos fájlokat kapta.

A Nagy-Britanniában őrizetben tartott Julien Assange-ot messiásként ünneplik a szólásszabadság hívei és az amerikai külpolitika bírálói, de harcostársai közül sokan dühösek rá. Volt kollégái szerint "meggyengítette a szervezetet, a WikiLeaks túlságosan egy emberre fókuszált", és ezért mától rivális oldalt indítanak. Minderről Daniel Domscheit-Berg, a WikiLeaks egyik alapítója beszélt a svéd tévében még vasárnap bemutatott dokumentumfilmben.

Az Openleaks célja is az, hogy a lebukás veszélye nélkül segítse a szivárogtatókat abban, hogy bizalmas anyagokat tudjanak eljuttatni a médiának. A Dagens Nyheter laphoz az Openleaks belső dokumentumait szivárogtatták ki, melyek szerint a szervezet közvetítő kíván lenni, politikai céljai nincsenek.

Domscheit-Berg szerint a WikiLeaks túlságosan is a titkos amerikai diplomáciai anyagokra koncentrált. "Bölcsebb lett volna ezt fokozatosan csinálni" - mondta.

Egykori társalapítója, Julien Assange kedd óta a londoni Wandsworth börtönben várja, hogy kiadják-e Svédországnak, ahol szexuális bűncselekményekkel gyanúsítják. Assange támogatói szerint valójában politikai kampány folyik ellene, a svéd törvényeket ismerők viszonyt megjegyzik: Svédországban már olyan tettek is nemi erőszaknak minősülnek, amelyek máshol nem.

Miközben sokan a szólásszabadság prófétájaként kezelik Assange-ot, volt alapítótársai diktátornak nevezik. "Azt mondta, ha bajom van vele, húzzak el" - mesélte egyikük, Herbert Snorreson. Mások azt panaszolták fel, hogy a WikiLeaks nem kezelte átlátható módon az adományokat. Az egyik nagy adakozót, a német Wau Holland alapítványt kétszer is figyelmeztették, mert nem nyújtott be a hatóságoknak pontos elszámolást.

A brit Daily Telegraph szerint a négy éve üzemelő WikiLeaks azt ígérte, hogy az idén nyáron elszámol az adományokkal, de azt nem tette meg.

Közben azzal is megvádolták a szervezetet, hogy cserbenhagyta azt az amerikai katonát, akitől a bizalmas adatokat tartalmazó DVD-t kapta. A letartóztatott Bradley Manning közlegény ügyvédei azt mondták: a WikiLeaks azt ígérte, hogy több tízezer dollárral támogatja Manning védelmét, de eddig egy centet nem láttak a pénzből.

Júliustól kifejezetten az ő megsegítésére gyűjtöttek adományokat, de még mindig nem kaptunk pénzt - mondta Manning egyik támogatója, aki szerint százezer dollárt ígértek, de most valószínűleg csak húszezret utalnak át. Kilépett a szervezetből Brigitta Jonsdottir, izlandi parlamenti képviselő és az átláthatóságért kampányoló aktivista is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×