eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még mindig nem látnak ki a hóból a franciák

Tovább keseríti a szokatlanul zord tél a franciák életét: kedden és szerdán elsősorban az ország középső és déli régióit bénította meg a havazás, csütörtökre azonban az északi és a nyugati régiókban is közlekedési káosz alakult ki. A közúti mellett a vasúti és a légi közlekedés akadozik, a legnagyobb párizsi repülőtéren eddig a járatok negyedét törölték.

Szerda este egyes területeken néhány óra leforgása alatt húsz centiméternyi hó hullott, ennek következtében sok sofőr egyszerűen a kocsijában rekedt, vagy az autópályákhoz közeli településeken megnyitott átmeneti szállásokon töltötte az éjszakát. A nyugat-franciaországi Lamballe nevű, mintegy kétezres lélekszámú falucska például közel kétszáz ilyen "menekültet" fogadott be.

Csütörökön a legsúlyosabb helyzet Normandiában, Bretagne-ban és az ugyancsak nyugat-franciaországi Bordeax környékén alakult ki, ahol több száz kamiont állítottak le a rendőrök, a hideg miatt ugyanis az utakon vastag jégréteg alakult ki, így lehetetlen volt közlekedniük. Mivel a nyugati országrészben a mellékutak gyakorlatilag járhatatlanok, a hatóságok azt tanácsolják az autósoknak, hogy ne induljanak útnak, az iskolákat pedig csütörtökön mindenhol bezárták.

A havazás miatt egyébként a nagysebességű vonatok, a TGV-k negyede sem közlekedik, máshol a szerelvények csak jelentős késésekkel tudnak megérkezni, a Csalagút alatt közlekedő Eurostar Párizsból Londonba induló járatainak pedig a felét egyszerűen törölték. A légi közlekedésben is hasonló nehézségek tapasztalhatók: a légiközlekedési felügyelet kérésére Párizs legnagyobb repülőterén, a Roissy-Charles de Gaulle-on a járatok negyedét, az Orlyn pedig tíz százalékát törölték csütörtökön.

Az időjárás-előrejelzések szerint a havazás csütörtök estére mérséklődik, illetve a keleti országrészre tevődik át, ám a közlekedést várhatóan az erős hideg továbbra is nehezíti majd, a hiszen a jeges utakon képtelenség közlekedni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×