eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megduplázták a rendőrséget Szerbiában

Mától két rendőrsége van Szerbiának: a belügyminisztériumi és az önkormányzati, amelyet nem hivatalosan a polgárőrséghez hasonlítanak. Az ellenzéki pártok attól tartanak, hogy ezzel letették az önálló vajdasági rendőrség alapjait.

Olyan vélemények is elhangzottak, hogy jelenleg Szerbiában nem az önkormányzati rendőrség kérdése a legfontosabb. Néhány városból ugyanis jelezték, hogy a kommunálisnak nevezett karhatalomra szánt pénzt inkább a szegény családok megsegítésére fordítják, és nem hozzák létre a polgárvédelmi alakulatokat.

Egyelőre nyolc Szerbiai nagyváros állította föl önkormányzati rendőrségét, közülük négy a Vajdaságban található: Újvidék, Zombor, Nagybecskerek és Mitrovica. Újvidéken mostantól hatvan önkormányzati járőr teljesít szolgálatot, akiket egyenruhájuk színe miatt zöld rendőröknek is neveznek. Teljes hatáskörrel rendelkeznek, fegyvert viszont nem viselnek, csak gumibotjuk és bilincsük van.

Boris Tadiæ szerb államfő azt emelte ki, hogy ezeknek a kommunális szerveknek kell közelebb hoznia az államot és a polgárokat, védeni a környezetet, küzdeni a rendért és a tisztaságért, továbbá elejét venni azoknak a káros szokásoknak, amelyek az elmúlt évtizedekben alakultak ki. Nekik kell küzdeniük a zugkereskedők, az utcai árusok, a rendbontó huligánok, a kéregetők, illetve a közrend megszegői ellen.

Lényegében fizetett, tehát hivatásos, polgárőrségről van szó. Ellenzéki nézetek szerint azonban ez az önkormányzati rendőrség alapját is képezheti egy leendő, önálló vajdasági rendőrségnek is.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×