eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hadat üzennek a halálturizmusnak

Szigorúbban akarja szabályozni az asszisztált öngyilkosságokat svájci szövetségi parlament. Az országba ugyanis az utóbbi években egyre több olyan külföldi érkezik, aki véget akar vetni az életének. A halálturizmusnak nevezett jelenség erőteljes fejlődését egy rendőrségi jelentés érzékelteti: eszerint amíg 2003-ban az erre felhatalmazott egyesületek segédkezése mellett kétszázhetvenen választották önként a halált, addig tavaly számuk már elérte a négyszázat.

Svájc talán a világ egyetlen olyan országa, ahol a törvény lehetővé teszi, hogy az életüket valamilyen okból megunók mások segítségével költözzenek át a másvilágra. Sőt, a jogszabály szerint az sem büntetendő, ha valaki öngyilkosságra buzdít egy másik embert. Az egyetlen kikötés csupán az, hogy a végzetes cselekményt ne "önző" okok miatt kövessék el.

Eredetileg ez a törvényi könnyítés azoknak a halálos kórban, például rákban szenvedőknek igyekezett szabad választást adni, akik el akarták kerülni betegségük utolsó stádiumát.

Az öngyilkosság végrehajtásának elősegítésére Svájcban három egyesület is létrejött az elmúlt tizenöt évben. Kettő közülük, a Zürich-i székhelyű Exit Schweiz, illetve a genfi Exit Susisse csak svájci állampolgárok, a jóval radikálisabb Dignitas azonban külföldiek jelentkezését is elfogadja.

A módszer egyébként egyszerű: az egyesületek munkatársai egy erős altatószer, a pentobarbitál beadásával segítik örök nyugalomra a szenvedőket. E készítményről a magyar állatorvosi kamara küldöttgyűlése által idén szeptemberben elfogadott, az állatok eutanáziájára vonatkozó szakmai irányelv azt mondja: előnye, hogy gyors hatású és könnyen alkalmazható, hátránya, hogy az eutanázia olykor ijesztő, görcsös légvétellel zárul.

A másik hátránya a svájci egyesületek számára az, hogy csak orvosi vényre kapható, ezért a Dignitas például egy időben úgy ölte meg ügyfeleit, hogy héliummal telt műanyagzacskót húzott a fejükre. Ami a hatóságoknak egyáltalán nem tetszett. Ezért állítólag ezt a gyakorlatot azóta abbahagyták.

Az azonban továbbra is szúrja a hivatalos körök szemét, hogy a szervezet a jelentkezőket nem egy arra szakosodott helyen, hanem szállodákban, autókban vagy éppen lakókocsikban fogadja, illetve öli meg.

Hírnevének az sem tett jót, hogy idén áprilisban teljesen véletlenül kiderült, hogy az öngyilkosok hamvait tartalmazó urnákat a Dignitas nem temetőkben, hanem a Zürich-i tó mélyén helyezte el. De a hatósági vészjelzők akkor gyulladtak ki végképp, amikor az egyesület vezetői bejelentették: a jövőben egészséges életuntakat is szívesen halálba segítenek.

A kezdeményezést nem csupán a szabad önrendelkezésért folytatott harc indokolja. Egy ilyen segédkezésért és a vele járó adminsztratív teendők elvégzéséért a Dignitas hétezer eurót kér el ügyfeleitől - természetesen előre -, ami mai árfolyamon csaknem kétmillió forintnak felel meg.

A fentiek mellett a törvényhozókat az is kifejezetten zavarja, hogy az Exit nevű egyesületek újabban olyan pszichés zavarokkal küzdőket is öngyilkosságra ösztönöznek, akik amúgy semmilyen fizikai betegségben sem szenvednek.

A szigorítás várhatóan 2011-ben lép hatályba, és az eddigi fejlemények alapján nem kizárt, hogy az öngyilkosjelöltek kérését orvosoknak kell majd elbírálniuk. Ez utóbbiak viszont azt mondják, ezzel valójában rájuk hárítanák a végzetes lépés felelősségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×