eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Töretlen a németek vásárlási kedve

A német gazdaság fellendülése a fogyasztókra is jó hatással van: egyelőre töretlennek látszik a vásárlási kedv. A fogyasztók szokásait vizsgáló nürnbergi kutatóintézet legfrissebb jelentése szerint a gazdasági élet fellendülésébe vetett bizalom már hónapok óta változatlan. A derűlátásba azonban némi üröm is vegyül.

A fogyasztói hangulat mutatója már a kora ősz óta 4,9 ponton áll - ezt a nürnbergi kutatóintézet igazgatója a töretlen bizalom jeleként értékeli. A gazdaság fellendülésével együtt jár a munkanélküliség további csökkenése is, és ez a két, egymással szorosan összefüggő tényező jó hangulatra ösztönzi a lakosságot, ami együtt jár a töretlen vásárlási kedvvel.

A munkaügyi miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy még ebben a hónapban hárommillió alá csökkenhet az állástalanok száma, amire két évtizede nem volt példa.

Némi meglepetést okozott a jelentés azon megállapítása, hogy a lakosság zöme nem számol bevételének érezhető növekedésével, ami főleg arra vezethető vissza, hogy az áramszolgáltatók áremelést helyeztek kilátásba. Alighanem ezzel függ össze az is, hogy sokan a több ezer euró feletti nagyobb beszerzéseket későbbi időpontra akarják halasztani.

Némi bizonytalanságot okoz a szakemberhiánnyal kapcsolatban elterjedt hír is, amely szerint Németországban 40 óra fölé emelkedhet a heti munkaidő. A berlini ipari és kereskedelmi kamara azzal számol, hogy elsősorban az exportra termelő ágazatokban, például a gépgyártásban és a szélesebb értelemben vett egészségiparban fordulhat elő, hogy többet kell dolgozni.

Ha erre sor kerül, ez természetesen bérkiegészítéssel jár, ami szintén hozzájárul majd a fogyasztói hangulat javulásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×