eur:
391.03
usd:
366.96
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Összevonják a köztévét és a rádiót Szlovákiában

Rövidesen összevonják a közszolgálati televíziót és rádiót - jelentette be a szlovák kulturális miniszter.

Az intézkedés oka a közszolgálati televízió katasztrofális anyagi helyzete. Az intézmény vezérigazgatója, akit még az előző, Fico-kormány idején választottak meg, nemrég ismét pénzügyi támogatásért fordult a kabinethez, mivel anyagi gondok miatt a csőd szélére került a televízió.

A kormány azonban már nem hajlandó fizetni a hiányt, és rossz gazdálkodással vádolja a tévé vezetését. Arra azonban nincs eszköze, hogy lemondassa a vezérigazgatót, ezt csak a 15 tagú tv-tanács teheti meg, ám ott a jelenlegi ellenzék által jelölt tanácstagok vannak többségben, akik kitartanak a mostani vezető mellett.

A kormánykoalíciós tanács által jóváhagyott koncepció szerint, amelyet ma ismertetett Daniel Krajcer kulturális miniszter, még az év végéig összevonnák a két intézményt és létrejönne a közös, Szlovák Rádió és Televízió. Az átszervezés után a közrádió hat csatornája közül négy marad meg, a három televíziósból pedig kettő.

A miniszter reméli, hogy már decemberben megválaszthatják az új intézmény, az SRTV vezetőjét. A vezérigazgatót a parlament fogja megválasztani, és nem a tévétanács, mint eddig.

A szlovák televíziónál uralkodó áldatlan állapotokról a miniszter szerint nem csak az intézmény jelenlegi vezetése tehet, hanem az STV tanácsa is. A köztévé idei vesztesége a becslések szerint közel 17 millió euró lesz.

A tervek szerint az összevonással egy időben megszűnik az eddigi tévé- és rádiótanács, helyettük egy közös felügyelő bizottság jön létre. Jövőre még nem változik a közszolgálati médiumok finanszírozásának jelenlegi modellje, tehát a tévé és a rádió működését túlnyomórészt az előfizetési díjakból fedezik, 2012-től azonban már megszűnnek az úgynevezett koncessziós díjak, ehelyett az állami költségvetés bizonyos százalékát fordítják a közszolgálati médiumok működésére, és ez az összeg évente infláció mértékével emelkedik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×